Wood-Mizer ima prvu pilanu koju pokreće električna baterija!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Wood-Mizer ima prvu pilanu koju pokreće električna baterija!

Wood-Mizer već desetljećima širom svijeta prednjači kod uvođenja inovacija u pilanske operacije. Tijekom ovogodišnjeg sajma  LIGNA 2023 koji se nakon pandemijske pauze konačno održao u njemačkom Hannoveru, Wood-Mizer je predstavio mnoštvo novih rješenja i strojeva koji njihovim korisnicima i kupcima omogućuju veću konkurentnost, ali i suočavanje s novim izazovima. Takve nove tehnologije pilanarima omogućuju stvaranje mogućnosti za pokretanje novih poslova, niza različitih projekata na bazi drva te dobru zaradu, jer smisao drvne industrije treba biti pretvaranje trupaca u gotove proizvode i veće korištenje drva u graditeljstvu. Stoga ova renomirana američka tvrtka i dalje ostaje vjerna svom izvornom motu From Forest to Final Form – Od šume do završnih drvnih oblika.

VELIKA NOVOST U SEKTORU! Pilana pogonjena “zelenom energijom”

Wood-Mizer je upravo na LIGNI predstavio prvi u ovoj industriji prototip pilane koju  pokreće električna baterija. Ova nova opcija izvora napajanja dostupna za model  LT15WIDE te će omogućit pilanarima da posjeduju pristupačno postrojenje za piljenje, zapravo električnu pilanu sa zamjenjivim baterijama koje se mogu puniti na stanicama za punjenje električnih vozila. Uvođenje Wood-Mizer električne baterijske pilane još je jedan korak prema širem korištenju zelene energije na našem planetu.


PREDNOSTI KLASIČNIH WOOD-MIZEROVIH LINIJA ZA PILJENJE TRUPACA:


  • Nije potrebno prethodno sortiranje trupaca
  • Može piliti velike trupce – do 92 cm u promjeru
  • Nema potrebe za korištenje dodatne opreme za skidanje kore, jer primjerice WB2000 ima ugrađen skidač kore, što znatno produljuje vijek trajanja lista
  • Jeftino i vrlo jednostavno je održavanje tračnih pila za listove širine 50-75 mm
  • Pila je jednostavna za rukovanje: jedan operater kontrolira sve funkcije pile WB2000, a još dvije osobe upravljaju MR200 višelisnom paralicom
  • Ekonomični motori visokih performansi s niskom potrošnjom energije

Kako biti profitabilan s piljenjem trupaca

Upravo je Wood-Mizer na sajmu LIGNA instalirao dvije industrijske linije za piljenje trupaca koje su bile spojene u sinkroni operativni sustav transportera koji sortiraju i transportiraju drvnu građu, odnosno ostatke i piljevinu za daljnju obradu. Takav pristup omogućuje iskorištenje 100% sirovine i dobru profitabilnost pilanskog posla.

Prva linija se temelji na vrhunskoj pilani Wood-Mizera, industrijskoj pilani “WB2000”, koja ima hidrauličku platformu za utovar trupaca, integrirani automatski transporter za piljenice a po prvi put je predstavljena industrijsko rješenje paralice –  MR200. Radi se o višelisnoj paralici sa dvije osovine. Tu je i novodizajnirana kabina za operatera, gdje operater, koristeći upravljačke palice na upravljačkoj ploči, može udobno kontrolirati sve funkcije ove proizvodne linije – od utovara trupaca, do postavljanja materijala na postolje pile, samog piljenja te na kraju i uklanjanja gotovih piljenica sa postrojenja prema nastavku daljnje prerade.

“Wood-Mizerova” druga industrijska linija je specijalizirana pila, budući kako prerađuje trupce u paletne piljenice za palete i sastoji se od dvostruke vertikalne pile TVS HEAVY, rampe za utovar trupaca i opreme za sortiranje, kao i horizontalne dvostruke pile HR700 te EG800 okrajčivača za obradu piljenica.

Pokrenite sami pilanu i budite sami svoj šef!

Primjeri iz mnogih zemalja pokazuju kako su mnogi vlasnici mobilnih pilana Wood-Mizer samozaposlene osobe i kako oni rade ugovorno piljenje trupaca na licu mjesta, što je specifično za ovu tehnologiju.

Radi se o izvrsnim i cjenovno pristupačnim strojevima, primjerice sa fiksnom i segmentiranom platformom, dok je mobilna pilana LT20WIDE još naprednije rješenje, jer se njena platforma može opremiti različitim verzijama hidrauličkog sustava za rukovanje trupcima, a što je vrlo važno pri radu s teškim trupcima. Ovakvi strojevi stvaraju niz konkurentskih prednosti za svoje vlasnike na novim tržištima. Treba istaknuti kako ovakve tehnologije pomažu i kod sve veće potrebe za urbanom preradom drva.


GLOBALNI LIDERI U PILANARSTVU

Wood-Mizer su prije više od 40 godina osnovala dva inventivna inženjera, koji su se udružili u kreativnom izazovu kako bi izgradili prvu mobilnu pilanu na svijetu. Ova odluka je potpuno promijenila i odredila razvoj pilanske industrije u mnogim zemljama, donoseći nove mogućnosti za manje i fleksibilne pilane – mobilnost, učinkovitost, nisku potrošnju energije, kao i uštedu dragocjenog drvnog resursa, zahvaljujući tehnologiji uskog propiljka.

Na LIGNI 2023 se vidjelo kako se i nakon 40+ godina Wood-Mizer tehnologije nastavljaju donositi mnogobrojne i važne inovacije u svijet piljenja drva. Ove inovacije mijenjaju živote na bolje, ne samo za korisnike i vlasnike Wood-Mizerovih strojeva, nego i za njihove zajednice, omogućujući im da ostvare svoje snove, kreiraju nove tržišne proizvode na bazi održive prerade drva.


Više na: https://woodmizer.hr

Comments are closed.