ZAŠTITA POSLJEDNJIH EUROPSKIH PRAŠUMA: EK pokrenula postupak protiv Rumunjske zbog ilegalne sječe!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Nakon najave pokretanja pravnog postupka protiv rumunjskih vlasti zbog sustavnog i kontinuiranog neuspjeha u zaštiti posljednje primarne prašume u Europi, Europska komisija je i službeno to učinila. Prekomjerna sječa drva je jedan od velikih problema u Rumunjskoj.

Primjerice, prošle su godine ubijena dva šumska radnika koji su intervenirali kako bi zaštitili drveće od ilegalne sječe, što je uzrokovalo velike prosvjede u Bukureštu kojima se zahtijevala konkretna akcija vladajućih. Inače, Rumunjska je dom više od 525.000 ha netaknutih primarnih šuma – više nego bilo koja druga država u EU izvan Skandinavije, a Greenpeace procjenjuje kako se svaki sat ilegalno posiječe devet ha.

Komisija je svoju odluku objasnila činjenicom da Rumunjska “nije u mogućnosti učinkovito pronaći krivce te primijeniti odgovarajuće sankcije.“ Također je utvrđeno da “rumunjske vlasti upravljaju šumama, uključujući autorizaciju sječe, bez prethodne procjene utjecaja na zaštićena staništa” kako to zahtijevaju europske direktive i da su “zaštićena šumska staništa izgubljena.“ Pravni postupak daje Rumunjskoj mjesec dana za “rješavanje nedostataka” prije najave daljnjih sankcija.

U okviru ovog postupka, država članica može biti privedena Sudu EU te, u krajnjem slučaju, biti kažnjena novčanim sankcijama. Ipak, većina slučajeva rješava se prije odlaska na sud, navodi Europska komisija.

Comments are closed.