NAJVEĆA SLOVENSKA DRVENA GRAĐEVINA: U Izoli EU novcem grade Institut za istraživanje InnoRenew!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Novi objekt Instituta za istraživanje InnoRenew CoE  jedan je od deset centara izvrsnosti koje je Europska komisija odabrala u okviru programa Obzor 2020 iz čak 169 prijava podnesenih za sufinanciranje u iznosu od 15 mil. EUR, a slovenska vlada prikupila je još 30 mil. EUR. Sukladno tome u slovenskoj Izoli započela je izgradnja Instituta za istraživanje InnoRenew CoE.

Jednom kad se završi, Slovenija će dobiti jedinstveni objekt za istraživanje i inovacije na područjima obnovljivih materijala i zdravog životnog okruženja. Institut će se prostirati na 8.200 m2, a radove će izvesti tvrtke VG5 i Marles Hiše Maribor. Ono po čemu će ova zgrada biti posebna je to što će biti najveća drvena građevina u Sloveniji. Zamišljeno je da bude hibrid drva, betona i čelika, a gornja tri kata će biti u potpunosti izgrađena od drva.

Istovremeno, izgradnja će poslužiti za istraživanje jer će se intenzivno nadzirati tijekom i nakon izgradnje, što će dati uvid u starenje drva i olakšati planiranje gradnje drvom u budućnosti. Očekuje se kako će izgradnja završiti u rujnu 2021. godine.

Comments are closed.