DUGOROČNI KREDITI SU NAJVEĆI PRIORITET: Održan treći webinar drvnog sektora

Online sastanak drvne industrije okupio je jutros više od 25 sudionika, uglavnom iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja JIE. Problemi su zajednički i ogledaju se u smanjenju narudžbi, iako to oscilira ovisno o veličini tvrtke i tržišnoj niši.

Primjerice, u Hrvatskoj za sada proizvođači namještaja imaju puno stabilnije poslovanje od primarne prerade, dok se u Srbiji namještajci koji rade za EU tržište suočavaju s otkazivanjem poslova, a bolje rade oni koji prodaju namještaj prema Rusiji. Treba spomenuti kako su neke renomirane tvrtke u regiji obustavile proizvodnju, poput švedskog Tarketta u Bačkoj Palanci, dok se isporuke sirovine od strane šumarskih tvrtki odvijaju u normalnim okvirima.

Najveći problem je u ukupnoj neizvjesnosti koja traži hitne financijske mjere usmjerene prema dugoročnom kreditiranju proizvodnje jer se za sada ne može predvidjeti trajanje krize, iako se svi slažu u ocjeni kako će se posljedice protezati na period od najmanje dvije do tri godine. Stoga se apelira na sve nadležne institucije da se ubrza donošenje mjera za dugoročno financiranje prerađivačke industrije.

Sljedeći webinar održat će se u srijedu 29.04. s početkom u 9.00.

Comments are closed.