21. Drvno-tehnološka konferencija: Pridružite nam se 03. i 04.06. u Opatiji

Točno je 3 tjedna ostalo do održavanja 21. Drvno-tehnološke konferencije, središnjeg skupa drvoprerađivačkog i šumarskog sektora jugoistočne Europe. Pridružite nam se 03. i 04.06. u Opatiji gdje će se voditi rasprave o ključnim izazovima i prilikama u šumarskom, drvno-prerađivačkom i energetskom sektoru.

Naravno, složene tržišne prilike nameću potrebu za analizom aktualnih tržišnih kretanja i trendova te se očekuju intenzivne rasprave sektorskih sudionika iz Hrvatske, zemalja EU, kao i zemalja JIE.

Svake godine, važan dio DTK odnosi se na predstavljanje novih i inovativnih tehnoloških rješenja za unaprjeđenje proizvodnje i poslovnih procesa u šumarstvu i preradi drva, stoga su svoj dolazak najavile vodeće tehnološke tvrtke koje će sudionike upoznat s novostima i tehnološkim inovacijama.

Važno tematsko poglavlje odnosi se na nove EU politike, posebice na teme energetske učinkovitosti u svjetlu nove regulative RED III i predviđenih obveza oko dokazivanja porijekla drvnog materijala. Na šumi baziran sektor već više od godinu dana intenzivno pokušava odgoditi primjenu EUDR direktive koja bi trebala stupit na snagu krajem ove godine.

Također, utjecaj klimatskih promjena je sve jači, a diljem Europe stradavaju mnogobrojne šumske površine, pa se stručnjaci s pravom pitaju koliko će sirovine biti dostupno drvnoj industriji u narednom desetljeću. Štete od preko 4 milijuna kubika drvne mase i katastrofalne posljedice nevremena u hrastovim šumama Spačve nesumnjivo će ostaviti posljedice na šumarski sektor u Hrvatskoj, stoga je kod predlaganja novih sektorskih politika potrebno uzeti u obzir i utjecaj klime, kao i mnogobrojne niskougljične aspekte, te buduću dinamiku razvoja ruralnih područja.

Drvno-tehnološka konferencija već više od 20 godina okuplja široki spektar sudionika iz šumarskog, drvoprerađivačkog, i energetskog sektora, ali i brojne predstavnike nevladinih organizacija i znanstveno-istraživačke zajednice, te donositelje ključnih razvojnih odluka. U Opatiju rado dolaze i predstavnici nadležnih institucija, investitori, projektanti, kao i dobavljači najnovijih tehnologija te vodeći nacionalni i stručni mediji.

I ove godine, predviđen je bogat i sadržajan program konferencije, a sudionike i ove godine očekuju zanimljivi popratni sadržaji.

Tematski naglasci, draft program i prijavnica nalaze se OVDJE

Prijave i više informacija o sudjelovanju na kristina@drvniklaster.hr

Comments are closed.