HUP PROTIV PARAFISKALNIH NAMETA: Traže hitno ukidanje i smanjenje te žurnu analizu opravdanosti

Kohlbach / KBE Bioenergie

Hrvatska udruga poslodavaca zatražila je hitno ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta te žurnu analizu njihove opravdanosti. Iz HUP-a poručuju kako aktualna kriza nameće nužnost smanjivanja svakog mogućeg troška koji otežava poslovanje i umanjuje investicijski potencijal kompanija koje posluju u Hrvatskoj zbog čega je krajnji trenutak da se konačno zaista ozbiljno pretresu i parafiskalni nameti.

Napominju i kako je upravo taj zahtjev jedan od njihovih najdugovječnijih zahtjeva, koji je unazad zadnjih 20-ak godina postavljen pred niz hrvatskih vlada, ali bezuspješno. – Kriza s kojom smo suočeni će biti teška i ne možemo si dopustiti da i kroz nju prolazimo, a da ove značajne troškove ozbiljno ne pretresemo. Treba napraviti stručnu analizu, procijeniti opravdanost svakog pojedinačnog nameta i visine iznosa koji se plaća kao i svrhovitost trošenja tako prikupljenih sredstava. Za one koji će se zadržati mora se osigurati transparentan uvid u način na koji se troše te nastaviti provoditi redovite analize opravdanosti i postojanja i visine takvih nameta – izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP je predložio da se za 20 najvećih nameta, koji čine najveće financijsko opterećenje za poslodavce, u najkraćem mogućem roku razmotri smanjenje, a za ostale kojih je prema zadnjim procjenama Vlade više od 400, zalažu se za ukidanje ili za drastično smanjenje, od najmanje 70 posto.

U HUP-u navode i primjere pa tako ističu kako jedan proizvođač iz sektora drvne industrije koji zapošljava 2.000 radnika godišnje plaća parafiskalnih nameta u visini od 4,6 mil. KN, pri čemu za članarinu HGK odlazi 123.699 KN, spomeničku rentu 47.267 KN, RTV pristojbu 54.640 KN, naknadu za gospodarenje otpadnom ambalažom i povratnu naknadu 65.242 KN, naknadu za uređenje voda 521.532 KN, komunalnu naknadu 3,45 mil. KN, članarinu turističkoj zajednici 170.120 KN te 191.386 KN na naknadu za šume.

Comments are closed.