ZELENA REKONSTRUKCIJA ŠUMSKE KUĆE „PODRAVLJE“: Služit će za edukaciju i podizanje svijesti šire javnosti o zaštiti prirode

Na području Regionalnog parka Mura-Drava započela je rekonstrukcija šumske kuće „Podravlje“ u vlasništvu Hrvatskih šuma, a koja je uništena tijekom Domovinskog rata. Riječ je o rekonstrukciji u sklopu projekta Naturavita kojom će se ona prenamijeniti u Edukacijsko-posjetiteljski centar „Podravlje.“

Centar, površine 147 m2 prvenstveno će služiti za edukaciju o izabranim temama, interpretaciju prostora i bioraznolikosti Regionalnoga parka Mura – Drava i podizanje svijesti o vrijednostima održivog upravljanja zaštićenih područja i usluga ekosustava. Centar će staviti naglasak na edukaciju školske djece i mladih, ali će također služiti kao mjesto za trajnu edukaciju šire javnosti i svih zainteresiranih skupina (lovci, ribiči, šumoposjednici,…).

Vrijednost radova iznosi 2,8 mil. KN, a trajat će 180 dana. Važno je naglasiti i kako će se šumska kuća rekonstruirati tako da budući Centar bude infrastrukturno i energetski neovisan. U sklopu zgrade postavit će se kotlovnica na pelete za grijanje kuće i sanitarne tople vode, vodoopskrba će se riješiti bušenjem bunara i ugradnjom sustava za pročišćavanje, dok će se odvodnja sanitarne vode riješiti ugradnjom biološkog pročistača.

Da bi Centar bio energetski neovisan opskrba električnom energijom riješit će se ugradnjom solarnih kolektora na krov zgrade i baterijama.

Comments are closed.