SLO LES upozorava na porast izvoza trupaca u Kinu

Kohlbach / KBE Bioenergie

Ranije najavljena zabrana izvoza trupaca iz Rusije uz rat u Ukrajini sigurno će utjecati na tržište drva. Slovenska udruga SLO LES upozorava na rast izvoza trupaca u Kinu, a jedan od scenarija je kako će Kina nadomjestiti potrebe za drvom u EU, posebice hrastovinom i bukvom, zbog nedostatka količina iz Rusije i Ukrajine. U Rusiji će vjerojatno moći dobiti više četinjača, ali će izgubiti bukvu iz Ukrajine, što će vjerojatno dovesti do još veće potražnje za bukvom u EU.

Prema Europskom udruženju za trgovinu drvom (ETTF), Rusija je 2021. godine bila najveći svjetski izvoznik piljene građe od mekog drva, vrijedan 5,8 milijardi dolara.

Situacija može biti kobna za slovensku drvoprerađivačku industriju koja se nakon nekoliko desetljeća propadanja posljednjih godina “oporavlja skoro iz pepela”. 

Zato je udruga pozvala nadležne institucije na poduzimanje odgovarajućih mjera.

Također, skrenuli su pozornost na činjenicu da Slovenija, kao treća najšumovitija zemlja u EU, raspolaže s oko 1% drvne zalihe EU-a, a kako treba poticati preradu u Sloveniji, jer vlastita prerada drva može donijeti 10 do 20 puta veći učinak od neprerađenog drva te značajnu zaposlenost, zaključuju iz SLO LESA.

Comments are closed.