INVAZIJA NA UKRAJINU: Uskoro posljedice i u poslovanju europske drvne industrije

Posljedice invazije na Ukrajinu neće zaobići ni europsku drvoprerađivačku industriju, suglasne su vodeće federacije (CEI-Bois i EOS) koje su se danas oglasile priopćenjem iz Bruxellesa. Vijeće EU već je donijelo odluku o zabrani trgovine drvnim proizvodima iz Bjelorusije (EU 2022/235), a predstavnici industrije očekuju da će ista odluka uskoro biti donesena i za proizvode iz Rusije. Članice ovih federacija također podržavaju odluku PEFC i FSC programa koji su donijeli odluku da sirovina i proizvodi koji dolaze iz Rusije i Bjelorusije ne mogu biti certificirani dokle god se ne okonča invazija na Ukrajinu.

Ove zabrane donijet će ozbiljne posljedice europskoj drvnoj industriji koja iz ovih područja nabavlja oko 10 posto pilanskih proizvoda (meko drvo). Isto tako, velik dio hrastove piljene građe koji dolazi iz Ukrajine sada neće biti raspoloživ pa se i u području prerade listača očekuje manjak robe na tržištu.

Kako bi se umanjio negativan efekt političkih događanja, CEI-Bois i EOS započeli su intenzivne razgovore s EU institucijama i nacionalnim vlastima kako bi se ubrzo pronašla rješenja za trenutnu situaciju, ali i rješenja koja bi dugoročno mogla ojačati europski vrijednosni lanac, a u tom se kontekstu spominje i mobilizacija dodatnih šumskih resursa. Naime, trenutnu situaciju u kratkom će roku vrlo vjerojatno osjetiti i druge industrije uslijed izglednog pomanjkanja paleta.

Cjeloviti tekst bruxelleskog priopćenja možete pročitati OVDJE.

Comments are closed.