PRILOG SA SKUPŠTINE HSUPŠ U PROGRAMU HRVATSKOG RADIJA: Kako i kada do ekoloških potpora?

Kohlbach / KBE Bioenergie

Redovnu Skupštinu Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika koja je održana 8. veljače u Zagrebu pratio je i urednik Emisije za selo i poljoprivredu HRT-a, Martin Vuković koji je o događaju pripremio prilog za emisiju „Za selo i poljoprivredu“. Naime, nove potpore za zaštitu prirode trebaju omogućiti šumovlasnicima nove prihode po osnovi ograničenja u gospodarenju, a radi se o velikoj novini u sektoru. Ruralni razvoj i NATURA 2000, kao i najave novog ekološkog zakonodavstva iz Bruxellesa otvaraju za vlasnike šuma nove izazove u smanjenom gospodarenju, ali i mogućnosti u pogledu dobivanja potpora za ograničeno gospodarenje u šumama, a s ciljem povećanja bioraznolikosti unutar EU-a.

Na sjednici Skupštine predstavljena su i prihvaćena izvješća za 2022. godinu te su odobreni planovi za 2023. godinu. Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj nalazi se u privatnom vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta. Gospodarski potencijali su još mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva. Mr.sc. Zdenko Bogović, predsjednik Saveza je istaknuo kako Savez aktivno radi na provjeri usklađenosti zakonodavstva kod vodećih pravosudnih tijela u RH, budući da smatraju kako neke odredbe Zakona o šuma, Zakona o zaštiti prirode i Zakona o lovstvu narušavaju elementarna prava šumovlasnika. Postoji i nelogičnost oko plaćanja naknade za JLS za srednje i velike šumovlasnike, a naknade koje se isplaćuju temeljem naknade za lov vlasnicima šuma su simbolične, zaključio je Bogović.

Provedene aktivnosti i rad vodstva HSUPŠ posebno su pohvalili gosti, koji su uz čestitke zaželjeli puno uspjeha Savezu u ostvarivanju budućih planova. Posebno se ističe izlaganje prof. dr. sc. Josipa Margaletića, dekana Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu koji je okupljenima rekao kako Fakultet nema problema s interesom studenata za upis i kako vrlo angažirano i stručno pripremaju kadrove za rad u šumarstvu. Skupštini su prisustvovali i predstavnici Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije u Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatske komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije te Hrvatskog drvnog klastera. Po završetku službenog dijela održane su i dvije prezentacije koje su obradile teme koje su zanimljive i izuzetno važne za privatne šumovlasnike. Porezni status privatnih šumoposjednika je u svom predavanju obradila mr. sc. Miljenka Cutvarić iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika (Rif), a temu potpora iz EU fondova SP ZPP RH za 2023.-2027. prezentirao je dr. sc. Marko Zorić iz tvrtke Salix plan d.o.o.

Comments are closed.