BIDEN NAJAVIO GRADNJU S VIŠE DOMAĆIH MATERIJALA: Kanadske pilane su na oprezu!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Vodeća asocijacija drvne industrije u Britanskoj Kolumbiji (B.C. Lumber Trade Council) se posljednjih dana javno oglasila oko američkog plana „Buy American“ i medijskih najava o mogućim novim uvoznim regulama, a što je promovirao tijekom govora američki predsjednik Joe Biden na Capitol Hillu. Kanadski mediji ističu te najave kao razlog za ozbiljnu zabrinutost, jer se većina drvne građe u SAD uvozi upravo iz Kanade, jer SAD može iz vlastitih potreba pokriti oko 70 posto svojih potreba za drvnom građom.

Predsjednik Joe Biden je istaknuo kako želi ograničiti korištenje uvezenog drva u infrastrukturnim projektima koje financira savezna država. Umjesto prevelikog uvoza, on želi da se svi materijali za takve projekte, uključujući drvo te druge materijale u graditeljstvu, poput bakra, aluminija ili optičkih  kabela trebaju proizvoditi u Americi. Kanadske strukovne udruge ističu kako su nove najave zabrinjavajuće i kako se s nadležnim institucijama nastoji simulirati posljedice i shvatiti što će primjena novog plana značiti za mnogobrojne kanadske proizvođače koji tradicionalno izvoze drvo u SAD. Kanađani ističu kako su njihovi šumski proizvodi održivi i kako imaju snažnu ekološku pozadinu. Citira se kako drvena građe ima nisku razinu ugljika što bi itekako trebalo biti zanimljivo američkim graditeljima kuća, ali i krajnjim potrošačima u SAD-u koji traže sve više održive proizvode, posebice prilikom gradnje njihovih domova. 

Već se desetljećima američki uvoznici mekog drva oslanjaju na kanadske pilane, u nekim godinama uvezlo se i do 40 mil. m3 piljene građe iz Kanade. Suradnja se odvija unatoč sporovima koje se kontinuirano vode između kanadske administracije i Vlade SAD-a oko antidampinških carina, a koje su uvedene kako bi država zaštitila interese američkih pilana i drvoprerađivača.

Comments are closed.