POSTROJENJE ZA BIOMASU U YORKSHIREU NAPAJA 3 MILIJUNA DOMOVA: Čak petina britanske energije dolazi iz biomase

Kohlbach / KBE Bioenergie

Prema najnovijim rezultatima prošle je godine postrojenje za biomasu u Yorkshireu (Velika Britanija) proizvelo dovoljno energije za napajanje gotovo tri milijuna domova. Broj postrojenja za biomasu se u čitavoj Velikoj Britaniji više nego utrostručio u četiri godine te oni sada proizvode dovoljno energije za napajanje skoro sedam i pol milijuna domova.

Biljna biomasa sada čini više od petine (21%) britanske obnovljive energije u cijeloj zemlji. Drax elektrana, koja je i najveća elektrana na biomasu u Europi, nalazi se u gradu Shelby u Yorshireu. Postrojenje se trenutno još uvijek djelomično oslanja na ugljen što se planira ukinuti do 2025. godine. Tvrtka se nada da će se opskrbljivati biomasom iz vlastitih izvora, a postavljeni cilj diktira očekivanja da će do 2027. postići samoopskrbu biomasom kapaciteta od 5 mil. tona.

Vjerujemo da održiva biomasa ima dugoročno kritičnu ulogu. Zato planiramo opskrbiti 80% biomase iz vlastitih izvora. Opskrba vlastitom biomasom smanjit će troškove i smanjiti rizike u lancu opskrbe, osiguravajući da naša proizvodnja energije iz biomase ostane vidljivo dugoročna – izvijestili su iz elektrane Drax dodajući kako im je dugoročna namjera pomoći Velikoj Britaniji na putu do nulte neto stope emisije C02 do 2050. godine.

Comments are closed.