ONLINE SKUP O ODRŽIVOM ŠUMARSTVU: Više od 150 sudionika raspravljalo o politikama i zakonodavstvu u gospodarenju šumama

U organizaciji Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika održan je online stručni skup „Politike i zakonodavstvo Europske unije i Republike Hrvatske u potrajnom gospodarenju šumama – izazovi i posljedice“.

Skup je okupio više od 150 sudionika, a uvodni govor je održao dekan Šumarskog fakulteta prof. dr. sc. Tibor Pentek i naglasio kako je održivo gospodarenje šumama važno pitanje uslijed globalnih promjena i sve većeg pritiska na šume i šumarstvo. „S obzirom na važeće zakonske okvire u Europskoj uniji i Hrvatskoj, ali i nove dokumente EU-a koji su netom doneseni ili su u završnoj fazi donošenja, potpuno se opravdanom čini bojazan hrvatske šumarske struke da se održiv pristup gospodarenju šumama, kakav njegujemo već više od stoljeća, dovodi u pitanje“, rekao je Pentek. Istaknuo je kako upravo zbog toga EU treba prepoznati održivo gospodarenje šumama u Hrvatskoj kao primjer dobre prakse koji treba implementirati na što širem području Unije, a hrvatski šumarski stručnjaci i njihov know – how u toj im implementaciji mogu biti od velike pomoći.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir rekla je kako Ugovorom o funkcioniranju Europske Unije nije obuhvaćena zajednička šumarska politika već da je ista u nadležnosti država članica. Istaknula je kako novi smjer europskih politika sve više prepoznaje važnost šumarske politike, a što potvrđuju i aktivnosti koje se  poduzimaju na razini Komisije, Vijeća i Europskog parlamenta iz kojih je moguće iščitati sve značajnije prepoznavanje i vrednovanje utjecaja šuma.

„Iz  Izvješća Komisije o Novoj strategiji za šume i sektoru temeljenom na šumama iz 2018. godine, ali i svih komunikacija, aktivnosti i dokumenata vezanih uz Zeleni plan, Klimatsku strategiju do 2050., strategije o biogospodarstvu i bioraznolikosti, Strategiju od polja do stola i preuzetih međunarodnih obveza kojih je Unija potpisnica, kao i Rezolucije Europskog parlamenta iz listopada ove godine o europskoj strategiji za šume, moguće je zaključiti kako bi uz postojeće financiranje iz mjera programa ruralnog razvoja Zajedničke poljoprivredne politike upravo EU Strategija za šume bila koristan alat za zaustavljanje krčenja i propadanja šuma te obnovu šuma kao i stvaranje održivih mehanizama za poticanje zelenog financiranja za šume“, istaknula je Petir.

Na skupu su održane i prezentacije predstavnika Šumarskog fakulteta, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva poljoprivrede, ali i Saveznog ministarstva poljoprivrede, regija i turizma Republike Austrije te HSUPŠ-a, a održana je i panel rasprava.

Comments are closed.