BIOENERGY EUROPE OBJAVIO IZVJEŠĆE: Raste udio biomase u potrošnji energije

Asocijacija Bioenergy Europe objavila je novo izvješće o položaju bioenergije u Europi. Izvješće pokazuje kako je naš energetski sustav još uvijek u velikoj mjeri ovisan o uvezenim fosilnim gorivima i da se potrošnja obnovljivih izvora energije, unatoč rastu u posljednjem desetljeću, mora ubrzati.

Ističe se i kako je biomasa daleko najvažniji obnovljivi izvor energije u EU28 te da je u 2018. godini činila više od 10 posto potrošene energije. Istovremeno, bioenergija čini 56,6 posto ukupne energije iz obnovljivih izvora u EU.

Važna je i informacija kako većina biomase dolazi iz lokalne proizvodnje. „Ovisnost o uvozu je vrlo niska i iznosi samo 3,7 posto. Bioenergija je energija iz EU-a i sada je važnija kao autohtoni izvor energije u odnosu na ugljen, plin i naftu“, stoji u izvješću te se naglašava kako se bioenergija uglavnom proizvodi u ruralnim područjima, što znači da ima pozitivan socio-ekonomski učinak i ključni je pokretač stvaranja radnih mjesta.

Iz asocijacije su se osvrnuli i na 2020. godinu u cjelini istaknuvši kako je bila puna izazova, ali i prilika za promjene. „2020. godina bila je teška za sve nas, ali i prilika za pokretanje stvarnih promjena. Bioenergija je i dalje predmet intenzivnih polemika. Međutim, danas isporučujemo stvarna i lako dostupna rješenja za toplinu, električnu energiju i transport.“, rekao je Jean-Marc Jossart, generalni tajnik asocijacije i nadodao kako „Europa može računati na bioenergiju, ali glavno pitanje je – može li bioenergija računati na Europu?“

Comments are closed.