NAJAVA SAJMA XYLEXPO: U Milanu će se od 21.-24.05. predstaviti moderne tehnologije 5.0 za tranziciju drvne industrije

Kohlbach / KBE Bioenergie

Jedan od glavnih svjetski sajmova tehnologija, već se tradicionalno svakog svibnja održavana impresivnom sajamskom prostoru u Milanu. Za ovu godinu osmišljen je vrlo opsežan i sadržajan program, stoga se očekuje kako će mnogobrojne paviljone sajma ispuniti tisuće međunarodnih kupca koji će biti u potrazi za najnovijim tehnologijama i uslugama na sajmu Xylexpo.

Xylexpo ima globalni doseg i kroz protekla desetljeća je vrlo uspješno uspijevao motivirati svjetske drvoprerađivače, odnosno krajnje korisnike i agente/uvoznike strojeva i alata za obradu drva za njihov višednevni dolazak u glavni grad talijanske regije Lombardije. Stotine izlagača već sada najavljuje kako već imaju spremne nove i inovativne strojeve, čime će drvna industrija proširiti svoju tehnološku bazu, sada uvodeći najnovije tehnologije s oznakom Industrija 5.0.

Objavljeno je kako je Europska komisija dala zeleno svjetlo Planu tranzicije industrije 5.0 koji je pripremila talijanska vlada u okviru NPOO i šire politike za oporavak industrije RePower EU. Talijanski proizvođači strojeva već unaprijed trljaju ruke zbog najava kako će se ovaj plan financirat s impresivnih 6,3 milijarde EUR u razdoblju od 2024.-2025., uz napomenu kako će se ovim značajnim sredstvima pridodati iznos koji je već prethodno bio industriji dodijeljen kroz Prijelazni plan 4.0.Cilj ovakvih izdašnih mjera je poticanje kupnje novih tehnologija putem poreznih olakšica i na temelju dokumentiranih troškova nabave. Također, poticat će se i ulaganja u tehnologije koje poboljšavaju energetsku učinkovitost.Drvna industrija očekuje kako će ova mjera revitalizirati sektor te će potaknuti novi val kupnje talijanskih tehnologija za obradu drva na svjetskom tržištu, a upravo bi domaća talijanska drvna industrija trebala imati najviše koristi od najavljenih poreznih olakšica.Pojedinosti plana bit će objavljene kroz nekoliko tjedana, a neslužbeno se govori kako će najavljene stope poreznih olakšica biti udvostručene, u odnosu na ranije talijanske subvencije ovoj industriji.

Bogat program ovogodišnjeg sajma Xylexpo koji se u Milanu održava od 21-24.05. osim tradicionalnih sektorskih organizatora potpisuju još dodatne dvije partnerske institucije: talijanska vanjsko-trgovinska agencija ICE te regija Lombardija. Prema prvim procjenama, očekuje se impozantan broj inovacija i noviteta, ali i rekordan broj izlagača i posjetitelja. Organizatori pozivaju sve zainteresirane posjetitelje da na web stranici sajma prouče sve mogućnosti posjete www.xylexpo.com te da se priključe brojnim sektorskim kolegama koji će i ove godine posjetiti važan sektorski događaj Xylexpo.

Comments are closed.