HSUPŠ UPOZORAVA NA NEGATIVNE UČINKE ZELENIH EU POLITIKA: „Hrvatska je gotovo odlikaš u gospodarenju šumama!“

Kohlbach / KBE Bioenergie

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika Zdenko Bogović na prošlotjednoj je sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora ponovno skrenuo pozornost na potencijalne probleme koje bi mogle donijeti nove EU zelene politike. „Za ispunjenje europske zelene ambicije potrebna je tješnja suradnja nadležnih ministarstava“, rekao je predsjednik saveza Udruga privatnih šumovlasnika Zdenko Bogović i dodao kako su privatni vlasnici marginalizirani u postupcima izrade nacionalnog zakonskog okvira i prilagodbi europskim Direktivama, a istovremeno se očekuje njihov doprinos postavljenim  ciljevima. Uz navedeno je istaknuo kako će provedba Direktiva o staništima i pticama utjecati na 30 posto smanjenje sirovine za drvnu industriju.  

Bogović je i na nedavno održanoj Adriatic Wood Days konferenciji detaljno objasnio kakav bi mogao biti utjecaj novih EU strategija na šume i šumarstvo u Hrvatskoj. „EU je napravila veliki napor s Green Dealom i postavila je ambiciozne ciljeve. Hrvatska je gotovo pa odlikaš po pitanju gospodarenja šumama u Europi. Imamo prekrasne šume, izvanredne očuvanosti i pune bioraznolikosti“, kazao je i dodao kako bi „no management“ pristup za koji se zalažu zelene političke stranke imao poguban utjecaj na krajeve koji žive od šuma.

„Mi kao Savez smo potpisali deklaraciju da se ne slažemo s tom strategijom. Zamislite kakav će utjecaj imati taj no management pristup na Gorski kotar, Liku ili Slavoniju. Na taj se način stvaraju pustoši. Sve to lijepo zvuči, ali implementacija takve strategije imala bi nevjerojatno negativan utjecaj na nas koji živimo od šuma“, istaknuo je Bogović i naglasio kako bi se zbog novih ograničenja godišnji sječivi etat mogao smanjiti za čak 1,8 milijuna kubika, odnosno gotovo 30%. Drugim riječima, to će, smatra Bogović, značiti smanjenje broja poslovnih subjekata i zaposlenih u sektoru, posebice u ruralnim područjima koja su ionako pogođena depopulacijom.

Comments are closed.