BRIKETI SE SMIJU IZVOZITI: Izmjena odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata iz BiH

Kohlbach / KBE Bioenergie

Vlada Federacije BiH dala je mišljenje o Prijedlogu za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva, prema kojem se može pristupiti izmjeni odluke o privremenoj zabrani, na način da se iz iste brišu drveni briketi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je uz Udruženje šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH predložilo izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva.

U mišljenju je navedeno da je pored trenutne zabrane izvoza trupaca, potrebno uzeti u razmatranje i uvođenje privremene zabrane izvoza rezane građe, a kako bi se pružila zaštita domaćim drvoprerađivačima s većim stupnjem finalizacije proizvoda.

Privredna komora FBiH u zahtjevu navodi da izvoz briketa ne predstavlja ugrozu za stanovništvo BiH u smislu nabave i cijene energenta, s obzirom da je potražnja na domaćem tržištu iznimno mala te da se više od 95% od ukupne proizvodnje briketa BiH stavlja na tržište zemalja EU.

Comments are closed.