DEUTSCHE BANK: Nijemci bi se zbog energetske krize mogli okrenuti grijanju na drva

Kohlbach / KBE Bioenergie

Deutsche Bank u svom izvješću predviđa da bi se Nijemci na zimu mogli okrenuti grijanju na drva ako Rusija nastavi uskraćivati isporuku prirodnog plina. Zahvaljujući štednji privatnih kućanstava i visokim cijenama plina, banka predviđa da će se potrošnja plina u Njemačkoj smanjiti za 10% u odnosu na 2021. Kao potencijalne alternative prirodnom plinu u energetskom sektoru, spominju se ugljen i lignit.

Najnovije izvješće Deutsche Banka stiže u periodu kada Europa očekuje potencijalno hladniju zimu od uobičajene i kad je ruska invazija na Ukrajinu učinila upitnom buduću stabilnost protoka prirodnog plina. Moskva je zbog odbijanja plaćanja u rubljima već ograničila isporuku u nekoliko zemalja, uključujući Bugarsku i Poljsku, a EU je zabrinuta da blok neće moći osigurati dovoljno zaliha energije bez alternativnog izvora.

Prognoze nisu obećavajuće – Gazprom, ruski državni naftni div nedavno je poslao oprečne poruke o tome hoće li dotok plina u Sjeverni tok 1 biti nastavljen u skoroj budućnosti, a nakon što je zatvoren zbog održavanja do 21. srpnja.

S obzirom da su usred nestanka struje prošle zime kućanstva u Teksasu pribjegla spaljivanju drva i namještaja za grijanje, tvrdnja Deutsche Bank da bi se kućanstva mogla okrenuti grijanju na drva nije neosnovana. Deutsche Bank smatra da bi prelazak dodatno smanjio potražnju plina u Njemačkoj.

“U odnosu na prethodnu godinu, i uštede i supstitucija već su doveli do smanjenja potrošnje plina u Njemačkoj za više od 14% u prvih pet mjeseci 2022.”, piše u izvješću.

Comments are closed.