BIRA SE EUROPSKO STABLO GODINE: Zaljubljeni ginko u utrci za prestižnu titulu

Natjecanje za Europsko stablo 2020. godine započelo je 01. veljače, a trajat će do kraja mjeseca. Između šesnaest kandidata, Hrvatsku predstavlja Ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.), pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine, kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Inače, drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi. Glasati se može putem stranice www.treeoftheyear.org, a pobjednik natjecanja bit će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka na svečanoj ceremoniji povodom obilježavanja desete godišnjice natjecanja.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine po prvi put je održano 2011. godine. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu, a inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine koji se godinama unatrag organizira u Češkoj Republci.

Comments are closed.