DAN PROZORA 2021: IFT Hrvatska okupio preko 200 stručnjaka za proizvodnju prozora

U zagrebačkom hotelu Antunović u tijeku je stručna konferencija 8. DAN PROZORA 2021. koja je u skladu s pandemijskim uvjetima okupila preko 200 sudionika iz 90 tvrtki koje dolaze iz 9 zemalja.

U središtu zanimanja su prognoze za naredna razdoblja, te uvjeti poslovanja u još uvijek složenim kriznim okolnostima u kojima dominiraju ozbiljni poremećaji u logistici, rast cijena sirovina do 50% te posljedični rast cijena prozora od 15-20%.

Sudionici pozitivnim ocjenjuju rast u graditeljskom sektoru koji kreira povećanu potrošnju i potražnju za prozorima iz PVC-a i aluminija, a prozori od drva bilježe blagu stagnaciju potražnje.

Prozori i vrata dobivaju i novu ulogu unutar Green Deal politika, u kontekstu energetske učinkovitosti i posebice kao važni zdravstveni proizvodi odgovorni za ventiliranje i prozračivanje javnih prostora, poput škola, vrtića, bolnica i slično.

Glavni organizator skupa je IFT Hrvatska, podružnica svjetski poznatog njemačkog instituta IFT Rosenheim koji globalno obavlja poslove ispitivanja, certificiranja i atestiranja građevinskih proizvoda.

“Lijepo je biti ponovno ovdje na istom mjestu, u Zagrebu gdje s renomiranim partnerima raspravljamo o tržišnim trendovima i tražimo rješenja za čim brži oporavak sektora od posljedica pandemije”, istaknuo je u uvodu konferencije predstavnik tvrtke Roland Fisher.

“Veseli nas što je građevinski sektor u porastu, potražnja za prozorima je stabilna, iako se pojavljuju ograničenja s radnom snagom te nabavom sirovina i komponenti za prozore i vrata”, rekao je na otvaranju Hrvoje Komac, direktor IFT Hrvatska.

U sektoru prozora i vrata u Hrvatskoj djeluje preko 800 proizvođača koji ostvaruju prihod od preko 3,5 mlrd KN te zapošljavaju preko 7.000 radnika, kao i veliki broj kooperanata koji se bave ugradnjom prozora i vrata.

Comments are closed.