NEISKORIŠTENI POTENCIJAL: Upotreba drva je ključ za usporavanje klimatskih promjena

Put ka klimatski neutralnom društvu i većoj energetskoj učinkovitosti upravo je veća upotreba drvenih proizvoda u graditeljstvu. Poznato je: ključ uspjeha u usporavanju klimatskih promjena je pronaći nove načine pohrane ugljika iz atmosfere. Građevinski sektor u tom procesu trenutno sudjeluje s 30 posto. Stručnjaci naglašavaju preostali potencijal, jer ako znamo da 1 m3 drva pohranjuje 1 tonu CO2, nije teško izračunati koliku razliku može učiniti veća upotreba drvenih proizvoda u graditeljstvu.

U drvu je nada
Na drvu bazirani građevinski materijali mogu se koristiti u većini dijelova građevine i tako pohraniti znatnu količinu CO2 iz atmosfere. Također, nije zanemariv podatak da se u samoj proizvodnji većine drvenih građevinskih konstrukcija proizvodi manje CO2 nego u proizvodnji građevinskih konstrukcija iz drugih materijala. Istraživanja također pokazuju da najveći potencijal za pohranu CO2 imaju vanjski zidovi, podovi i krovna konstrukcija. Upravo su to činjenice koje europska drvoprerađivačka industrija želi naglasiti svojim sudjelovanjem na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP26 koja će se održati u studenom ove godine, u Glasgowu, Škotska (31.10.-12.11.). Drveni paviljon u obliku svjetionika osmislio je arhitektonski studio drMM, kao doprinos kolektivnoj inicijativi na šumi bazirane industrije koju predvodi CEI-Bois, Europska konfederacija drvoprerađivačke industrije te udruga trgovaca drvom iz Velike Britanije (UK TimberTradeFederation).

Važno je i kvalitetno upravljanje šumama
Paul Brannen, voditelj odjela za Odnose s javnošću CEI-Bois: “Globalno gledano, na šumi bazirane industrije gledaju na ovu konferenciju COP26 neponovljivu priliku da donositelji odluka počnu provoditi ono što mi već znamo o rješenjima iz prirode: šume i drvni proizvodi su ključni za usporavanje klimatskih promjena, a veća upotreba drvnih proizvoda je jednostavan način kako pohraniti CO2 kroz građevinske aktivnosti, bez obzira radi li se o renovaciji ili novogradnji. Drvo ne samo da pohranjuje ugljik, ono i supstituira alternativne materijale, pri čemu mi stalno naglašavamo da je važno kvalitetno upravljanje šumskim resursima na globalnoj razini.”

Poziv za sudjelovanje
Kako bi se ovaj projekt realizirao i prikazao sve mogućnosti drva kao građevinskog
materijala, pozivaju se sve tvrtke i institucije da se uključe prema svojim mogućnostima, kroz
financijsko sponzorstvo ili donaciju u obliku drvne građe. Više informacija dostupno je u Hrvatskom
drvnom klasteru, koji je uključen u rad Međunarodnog savjetodavnog odbora za
realizaciju projekta. Kontakt osoba: Ana Dijan, projekti@drvniklaster.hr, 091 539 76 83

Dodatne informacije
U nastavku još nekoliko informacija, a ukoliko će biti potrebni daljnji detalji, stojimo na raspolaganju.

O drvenom svjetioniku (TimberBeacon)
Prof, Alex de Rijkeosnivač i direktor arhitektonskog studija drMM koji je osmislio instalaciju: “Svjetionik je objekt koji nam pokazuje put, i objekt koji nam pomaže da ukažemo na sva lica drva kao građevinskog materijala u smislu klimatske neutralnosti, ali i izdržljivosti i estetike.”

The World of Wood Festival
S obzirom na važnost i pažnju koju pobuđuje UN-ova konferencija o klimatskim promjenama, globalna drvna industrija organizirat će istovremeno festival “Svijet drva” u Londonu (WOW – World of Wood Festival). Ovaj festival trajat će šest tjedana (od 25.10. do 3.12.), a cilj mu je ukazati na sve prednosti koje šume i drvo imaju u odnosu na okoliš. Naglasak će biti na inovacijama i dizajnerskom potencijalu drva kao materijala kojim se gospodari na održiv način. Festival će također prikazati dobre prakse u upotrebi drva te će omogućiti razmjenu iskustava i znanja te tako pomoći u unaprjeđenju na šumi baziranih sektora.

COP26 www.ukcop26.org/
Velika Britanija je domaćin ovogodišnje UN konferencije o klimatskim promjenama, a održat će se u Glasgowu od 31.10. do 12.11. ove godine. Konferencija će okupiti državnike, stručnjake za klimatske promjene kao i sve druge relevantne sudionike s ciljem usuglašavanja i koordiniranja akcija u borbi protiv klimatskih promjena. Kao domaćin i nositelj organizacije ove konferencije, Velika Britanija surađuje sa svim državama te podržava udruživanje snaga sa svim udrugama, tvrtkama i osobama koje se svakodnevno bore protiv klimatskih promjena.

O CEI-Bois www.cei-bois.org
Europska konferencija drvnoprerađivačkih industrija (CEI-Bois) okuplja 22 europske i nacionalne udruge iz 16 zemalja te štiti interese cijelog europskog na šumi baziranog sektora koji obuhvaća preko 180 tisuća tvrtki, a koje godišnje ostvaruju prihod od 152 milijarde eura te zapošljavaju 1 milijun radnika u EU. Ispred RH, član udruge je Hrvatski drvni klaster, čiji predstavnik aktivno sudjeluje u radu Uprave udruge (BoardofDirectors).

Comments are closed.