Najava konferencije – DANI PROZORA 2018: Rast građevinskih dozvola od 30 posto povući će rast nekih proizvoda!

Drugu godinu zaredom u Hrvatskoj se bilježe pozitivni pomaci u stanogradnji: broj stanova uključenih u izdane građevinske dozvole kao i korisne površine raste po stopama višim od 30%. Navedeno se značajno odražava na perspektive i optimizam pripadajućih sektora, prije svega na tržište građevinskih proizvoda koje je proživljavalo velike oscilacije u posljednjem desetljeću. Cijeli sektor užurbano priprema mnogobrojne proizvodne novitete i inovacije u proizvodnji prozora i vrata, različitih profila, pročelja ali i kod primjene modernih okova, stakla i panela koji podrazumijevaju visoku tehnološku razinu i inovativnost proizvoda te njihovo svrstavanje u svjetsku high tech kategoriju pametnih proizvoda u graditeljstvu.

Iako interes za stanogradnju, što je vidljivo iz službenih statistika značajno raste, još uvijek u mnogim segmentima hrvatskog graditeljstva nisu dostignuti pokazatelji iz pretkrizne 2008., a ukupni rast cijelog graditeljskog sektora mjeri se vrlo skromnijim rastom. Unatoč potrebi za realističnim pogledom i kritičnijim komentarima službenih statistika, koje se nažalost još uvijek baziraju na skromnim rezultatima urušenog tržišta u krizi, neosporno je kako Hrvatska danas ipak slovi za optimistično tržište u jugoistočnoj Europi. Istovremeno, u „staroj EU” graditeljstvo stagnira, primjerice u Njemačkoj broj izdanih građevinskih dozvola u prvih deset mjeseci 2017. godine pao je za 7,3% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Broj novih stambenih zgrada kod Nijemaca također se smanjio za 4,6%, odnosno za 12.000 stanova u prvih deset mjeseci 2017. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Hrvatska očigledno koristi dobru strategiju za rast ovog sektora, budući da je predviđena vrijednost radova u 2017. iznosila čak 26 mlrd. KN te je bila najveća nakon 2010. Rast stanogradnje, ali i određena gospodarska stabilnost i rast BDP-a pozitivno utječu na rast cijelog gospodarstva kao i graditeljskog tržišta, što odmah otvara mogućnosti za uvođenje modernih inovativnih proizvoda kao i povećanje dodatnih zahtjeva oko standardizacije. U Europi se danas najviše uzimaju u obzir kriteriji sigurnosti, kako sigurnost i zdravstvena ispravnost korištenih materijala pri gradnji, tako i području protuprovalne sigurnosti, posebice kod ugradnje prozora i vrata u stanove u prizemljima kuća i stambenih zgrada.

Ift Rosenheim Hrvatska u suradnji s vodećim europskim ispitnim, nadzornim i certifikacijskim institutom za prozorsku tehniku, ujedno i svojim njemačkim principalom Ift  Rosenheim Gmbh organizira sutra, 13.03.2018. s početkom u 9.00 sati u zagrebačkom hotelu Antunović 5. međunarodnu konferenciju DAN PROZORA 2018. Glavni cilj ovog tradicionalnog strukovnog skupa je predstavljanje inovacija i unaprjeđenje proizvodnje u području građevinske stolarije imajući u vidu zakonodavstvo, svojstva i označavanje građevinskih proizvoda, kako bi svi zainteresirani iz branše prozora, vrata, fasada i građevinarstva općenito, dobili nove informacije, predstavili aktualne trendove i podijelili relevantna iskustva.

Ift Hrvatska d.o.o., svoje inovativno znanje i provjerene ispitne i savjetničke usluge pruža svim zainteresiranim tvrtkama u Republici Hrvatskoj ali i mnogobrojnim korisnicima u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji te na Kosovu s ciljem razvoja i primjene novih proizvoda u zemljama regije. Cilj je također osiguranje kvalitete i sigurnosnih zahtjeva, uvažavanje kriterija zaštite okoliša i zadovoljavanje sve većih zahtjeva za sigurnošću proizvoda od strane krajnjeg korisnika.

Više od 200 sudionika, od kojih njih 50 u Zagreb dolazi iz inozemstva, odnosno iz 9 europskih zemalja biti će spremno aktivno sudjelovati u raspravama o aktualnim temama, prije svega o standardizaciji okova za prozore i vrata, oko trendova u području protuprovalnosti, oznaka kvalitete, usporedbi europskih i američkih standarda, oko mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU te će se po prvi put usporediti izazovi poslovanja hrvatskih proizvođača na američkom i europskom tržištu. Konferencija će poslužiti kao platforma za postavljanje niza stručnih pitanja, prezentiranje sektorskih problema te dobivanje stručnih odgovora i uputa o tehničkim postupcima i zakonskim obvezama od strane vodećih europskih i regionalnih stručnjaka.

Hrvatski drvni klaster, kao vodeća sektorska udruga stalno nastoji podignuti razinu kvalitete drva i drvnih proizvoda u graditeljstvu i stoga s velikim zadovoljstvom sudjeluje na ovom stručnom skupu kao jedan od glavnih partnera konferencije.

Comments are closed.