GLOBALNO TRŽIŠTE DRVA I DRVNIH PROIZVODA: Očekivanja za 2021. godinu

Kohlbach / KBE Bioenergie

Drugi val koronavirusa donio je globalni pesimizam i oprez u sektor drvne industrije. Većina drvoprerađivača u Europskoj uniji računa s pretpostavkom pogoršanja poslovanja u sljedećih šest mjeseci, a posebno talijanske i španjolske tvrtke.

Sve oči su uprte u Njemačku

Najlošije prognoze dolaze iz Njemačke, glavnog europskog tržišta, gdje se očekuje pad od 26,1% u pilanskom sektoru i industriji drvenih ploča i ambalaže te pad od 4,1% u sektoru namještaja. Analitičari očekuju kako će se te trenutne njemačke ocjene i tržišni dojam preliti na poslovanje dobavljača koji još uvijek uglavnom dolaze iz istočne Europe.

Smanjena proizvodnja u SAD-u

Istovremeno, analitike u SAD-u sugeriraju kako će cijene drvnih proizvoda padati sve do svibnja 2021., a očekuje se i da će pilane smanjiti proizvodnju. To će, uz aktualnu pandemiju, zasigurno utjecati na investicije i velike projekte koji zahtijevaju veće količine drvne građe.

Podsjetimo, drvoprerađivački sektor je i prije izbijanja pandemije bio pogođen posljedicama američko-kineskog trgovinskog rata. Povećanje carina je rezultiralo gotovo prepolovljenim američkim izvozom u Kinu – s 3 mlrd. USD u 2018. na 1,6 mlrd. u 2019. godini.

Indijski trgovinski nacionalizam

Turbulencije su prisutne i na indijskom tržištu, gdje je od travnja do rujna uvoz pao za 35%, a izvoz za 17%. Istovremeno, državne trgovine ne prodaju uvezenu robu zbog napora indijskih vlasti da promoviraju domaće proizvode u sklopu pokreta poznatog kao „Made in India“. Isto tako, povećavaju se cijene drvnih proizvoda, ali zbog pandemije pada potražnja.

Problemi s kontejnerima na transpacifičkoj ruti

Ministarstva trgovine “azijskih tigrova” pokušavaju pronaći rješenja s predstavnicima brodskih linija oko prijevoza njihovih roba u kontejnerima, a sve kako bi razgovarali o trenutnoj nestašici kontejnera i drastično rastućim cijenama tereta. Takve intervencionističke akcije već su poduzele američke i kineske vlasti s ciljem snižavanja rekordno visokih stopa za prijevoz tereta na transpacifičkoj ruti. Treba istaknuti kako su naknade za prijevoz tereta na nekim rutama porasle između 30 i 50%.

Stanje u RH

U prvih 6 mjeseci u RH je zabilježen pad izvoza od cca 15% dok se u razdoblju od siječnja do kolovoza pad spustio na 10% kod prerade drva i 11,5% kod namještaja, a slični podaci se bilježe i za proizvodnju. Pod pretpostavkom iste razine izvoznih poslova, očekuje se da bi ukupni godišnji pad mogao biti 7-8%. U slučaju industrije finalnih proizvoda, posebice namještaja, izjave i ocjene brojnih hrvatskih proizvođača trenutno prijavljuju dobro poslovanje, solidnu razinu iskorištenosti kapaciteta i duga razdoblja narudžbi za isporuke, unatoč lošijim statističkim i medijskim projekcijama iz EU, ali i iz SAD-a koje postaje atraktivno mnogim EU dobavljačima, uslijed zastoja s Kinom.

 

Comments are closed.