DRUGI TJEDAN DOLAZI ZAHLAĐENJE? Koliko to može pomoći peletu i koliko će koronavirus pogoditi bioenergiju?

Kohlbach / KBE Bioenergie

Koronavirus je u zadnjih nekoliko tjedana promijenio svijet kakav poznajemo i zadao je veliki udarac cjelokupnom gospodarstvu pa tako i sektoru bioenergije. No, s obzirom na to da je opskrba energijom primarna potreba društva, izvanredne okolnosti koje su donijele stroge mjere za većinu poslovnih subjekata ne bi trebale toliko pogoditi sektor bioenergije, smatraju pojedini etablirani analitičari okupljeni oko različitih europskih sektorskih udruga.

Primjerice, za sada se u Europi (posebno u Francuskoj) vidi djelomični napredak u opskrbi rezidencijalnim peletom  što koristi malim tvrtkama jer su one veće u većini zemalja EU potpuno zatvorene.

Dobra vijest za sektor je i što se sljedeći tjedan očekuje hladnije vrijeme u središnjoj Europi, a što bi moglo pozitivno utjecati na potrošnju goriva, odnosno prodaju nagomilanih zaliha peleta.

Ipak, trenutačno najveća opasnost za funkcioniranje sektora peleta je transport robe koji je pod velikim upitnikom. U slučaju pojave potpunog transportnog zastoja isti bi mogao uzrokovati jer izraženije negativne posljedice za bioenergetski sektor diljem EU.

Comments are closed.