OGROMNE ŠTETE ZA DRVNU INDUSTRIJU: Može li se dio izvozne robe iskoristiti u Hrvatskoj?

Kohlbach / KBE Bioenergie

Drvoprerađivačka industrija godišnje izveze robu u vrijednosti preko 9 mlrd. KN (1,2 mlrd. EUR), a koliku će joj štetu donijeti aktualna pandemija koronavirusa još se nagađa, iako analitičari predviđaju kako će izvoz na godišnjoj razini pasti najmanje za 20%.

Mi ne možemo niti nabaviti repromaterijale niti isporučiti gotovu robu. Pogotovo su pogođeni proizvođači iz Gorskog Kotara koji najviše rade s Italijom. Naša tvrtka ima šest naručenih kontejnera koji namsada stoje na skladištu – rekao je jučer za Hrvatsku radioteleviziju  Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK.

S druge strane, neki rješenje vide u plasmanu na hrvatsko tržište. – Ovo treba gledati i kao priliku da otežan uvoz supstituiramo domaćom proizvodnjom. Zato apeliram na građane da daju povjerenje lokalnim proizvođačima – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, a sličnog je stava i direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran: – Ne moraju svi parketi, prozori, vrata, namještaj ići u izvoz. Sad bi se regule javne nabave mogle olabaviti za sve ono što kupujedržava.90 posto peleta se izvozilo na strano tržište, a to bi sve mogli potrošiti u HEP-ovim elektranama u Hrvatskoj.

Štete u drvnom sektoru zasigurno će biti velike, a koliko će točno iznositi, ovisi o tome koliko će pandemija potrajati, ali i kakve će mjere za ublažavanje na današnjoj sjednici predložiti Vlada.

Comments are closed.