ZNAČAJAN PORAST PROIZVODNJE CRNOJ GORI: Rekordni prihodi u šumarstvu i drvnoj industriji

Kohlbach / KBE Bioenergie

Prošle godine u šumarstvu i drvopreradi Crne Gore ostvaren je rekordni prihod od 120 mil. EUR, što je za oko 50 mil. EUR više u odnosu na 2015. godinu, koja je bila rekordna u industrijskoj proizvodnji, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović tijekom radnog posjeta Općini Kolašin.

Na tom se području, kako je naveo, broj zaposlenih povećao za 850, dok su prihodi Uprave za šume, smanjenim obujmom sječe, porasli za 1,2 mil. EUR u odnosu na 2016. godinu, uz 100-postotnu naplatu koncesijskih naknada. – Izvoz neprerađenog drva lani se smanjio 41 puta u odnosu na 2016. godinu, proizvodnja peleta povećala se 3,5 puta u odnosu na 2016. godinu, dok je u prethodnom četverogodišnjem razdoblju posađeno 3,7 milijuna sadnica ili šest novih sadnica za svakog stanovnika Crne Gore – istaknuo je Simović.

Naglasio je i kako su sve ilegalne aktivnosti u šumarstvu znatno su smanjene, dok su stanje šumske infrastrukture i pristup ruralnim područjima značajno poboljšani. – Država je uložila i stvorila uvjete, a sada ulažu i drugi. Pokrenuli smo investicijski zamah koji će donijeti nova radna mjesta, nove mogućnosti za plasman proizvoda i novu kvalitetu života u Kolašinu i na cijelom sjeveru Crne Gore. Više nije pitanje investicija koje treba pokrenuti. Sada je riječ o investicijama koje se realiziraju – zaključio je ministar.

 

 

Comments are closed.