ZELENA PRIJESTOLNICA EUROPE: Drvo i šume su ključ zelene transformacije Lahtija

Kohlbach / KBE Bioenergie

Tijekom šestodnevnog putovanja u Finsku i Rusiju, u planu je obilazak i finskog grada Lahtija koji se nalazi 100 kilometara sjevernije od Helsinkija. Riječ je o manjem gradu s oko 100.000 stanovnika, a koji je prošle godine nosio titulu najzelenijeg europskog grada. Naime, ovaj je grad do 70-ih godina prošlog stoljeća bio jedan od zagađenijih finskih gradova, a tada je pokrenuta velika transformacija okoliša, ali i svijesti građana.

Sve je započelo ogromnim projektom čišćenja jezera Vesijärvi koje je bilo jedno od najzagađenijih u cijeloj državi, a nastavilo se pokretanjem kružne ekonomije odvajanja otpada još tijekom 90-ih pa tako danas odvajaju čak 99 posto otpada. Trećina se koristi kao sirovina za nove proizvode, dok se od druge dvije trećine proizvodi energija. Istovremeno, grad bi trebao biti u potpunosti ugljično neutralan do 2025. godine, a veliku ulogu u tome ima i promocija drva kao materijala.

Grad se posebno ponosi i novim postrojenjem na biomasu Kymijärvi III, čime je u potpunosti izbačen ugljen i smanjena emisija CO2 za 600.000 tona godišnje. Također, smanjenje emisije ugljika pretočili su i kroz mobilnu aplikaciju CitiCap kojom građani dobivaju nagrade za svoj doprinos u postizanju ugljične neutralnosti. Ukoliko građani potroše manje ugljika od dodijeljenog “karbonskog proračuna” dobivaju eure koji se mogu pretvoriti u sat besplatnog plivanja, autobusnu kartu, svjetlo za bicikl ili, primjerice, krišku kolača i kavu u ugostiteljskom objektu.

U planu putovanja je obilazak nove energane na biomasu, ali i susret s predstavnicima gradske uprave, ali i lokalne industrije koji će prezentirati svoja iskustva u zelenoj transformaciji grada.

Comments are closed.