FINSKA ISKUSTVA: Održivo gospodarenje šumskim bogatstvima i visoka primjena digitalizacije i inovacija

Kohlbach / KBE Bioenergie

Finska je šumama najbogatija država Europe, pa tako šume prekrivaju više od 3/4 njene površine, a zahvaljujući održivom šumarstvu i zelenim politikama njihov broj i dalje raste. Drvo je jedan od najvažnijih prirodnih resursa ove sjeverne države, pa je tako Finska jedan od svjetskih lidera u šumarskoj tehnologiji i istraživanju, s izrazito snažnom drvnom i industrijom papira.

No, uz silno bogatstvo šuma, Finska ima snažnu predanost njihovoj zaštiti, odnosno održivom gospodarenju, ali i njihovom pametnom korištenju u suzbijanju negativnih posljedica klimatskih promjena. Upravo zato, drvo kao održivi materijal sve češće pronalazi svoje mjesto u novim građevinama, dok se biomasa u velikoj mjeri koristi za grijanje kako stambenih, tako i poslovnih i javnih prostora. Finska je u tom području, kao i u razvoju sektorskih inovacija, daleko ispred ostatka EU pa će njihova iskustva zasigurno biti od velike važnosti.

U planu specijaliziranog putovanja u Finsku i Rusiju za šumare i drvni sektor je i sastanak s predstavnicima krovne organizacije Finskih šumarskih industrija (Finnish Forest Industries), koji će prezentirati svoja iskustva u jačanju konkurentnosti sektora, uvođenju načela zelene ekonomije, kao i stvaranju inovativnog poslovnog okruženja.

Comments are closed.