ZAPOČELA ADRIATIC WOOD DAYS KONFERENCIJA: Rasprava o sektorskim temama u Dubrovniku

U kongresnom centru hotela Sheraton u Dubrovniku održano je svečano otvorenje 5. izdanja Adriatic Wood Days konferencije. Riječ je o najvećem sektorskom skupu u regiji koji služi kako bi se svi relevantni dionici iz Hrvatske i inozemstva umrežili, raspravili bitne sektorske teme, predložili rješenja za brojne izazove s kojima se drvoprerađivački sektor susreće, ali i razmijenili iskustva oko primjene sektorskih inovacija.

Konferencija je započela jučerašnjom studijskom posjetom Konavlima, dok su danas i sutra na rasporedu brojne prezentacije, panel rasprave i radionice na kojima će se obraditi raznovrsne teme kao što su gospodarenje šumama, gradnja i trgovina drvom, dizajn, biomasa i bioenergija te europski programi i projekti.

Ceremonija otvaranja okupila je više od 160 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU, a stigli su i predstavnici europske asocijacije za bioenergiju – Bioenergy Europe, EPC-a (European Pellet Council) te europske ROSEWOOD mreže.

Naglasci iz pozdravnih govora:

Stjepan Vojinić, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera

Prava vrijednost ove konferencije su inovacije koje nam daju priliku kako bi uhvatili vlak s konkurencijom iz Europske unije i regije. Često govorimo kako je drvo prvo, kako je ono naše blago, naša nafta, ali sve to ostaje samo slovo na papiru ukoliko se ne napravi dodatan napor kako od strane vlasnika tvrtki, tako i državnih institucija.

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije

Vukovarsko-srijemska županija ima snažne sirovinske zalihe. Međutim, želimo drvo zadržati u našoj županiji i stvoriti nove lance dodane vrijednosti. ROSEWOOOD projekt je uspješan primjer korištenja europskih sredstava, a mi smo vrlo zadovoljni radom Centra kompetencija d.o.o. koji na njemu surađuje s brojnim stranim partnerima.

Nirvana Franković Mihelj, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Na razini EU je u tijeku rasprava o dugoročnoj niskougljičnoj strategiji i cilju postizanja klimatske neutralnosti. Europska komisija je najavila sastavljanje prvog europskog zakona o klimi koji će uključiti cilj klimatske neutralnosti do 2050. godine, a razmatrat će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Inače, FZOEU ulaže znatna sredstva u postizanje tih ciljeva te se po prijedlogu financijskog plana za naredne tri godine planira utrošiti oko 1,6 mlrd. KN godišnje za konkretne mjere koje će doprinijeti tim ciljevima.

Nikolina Trojić, predsjednica ŽK Dubrovnik, HGK

Istaknula bih kako je drvna industrija izvozno orijentirana i komplementarna turizmu. U Dubrovniku postoje određeni izazovi s kojima se borimo. To su ljudski resursi, inovacije, ali i tržišna vrijednost te s njom u vezi i digitalna transformacija. Vjerujem da će to biti neke od tema koje će se obraditi u naredna dva dana i želim vam kvalitetan rad, mudre i pametne zaključke i dobru komunikaciju!

Stella Arneri, pomoćnica ministra, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

Od 1. studenog Hrvatska predsjeda Dunavskom strategijom i zato zahvaljujem organizatorima što se teme ove konferencije podudaraju s tematskim prioritetima strategije, a to su suradnja znanstvenih institucija i gospodarskih dionika te zaštita okoliša i održiv gospodarski razvoj. Područje koje će biti u središtu suradnje znanstvenih institucija i gospodarstvenika je upravo bioekonomija u obnovljivim lancima vrijednosti na biološkoj osnovi na temelju pametnih specijalizacija regija. Što se tiče zaštite okoliša, s obzirom na to da očuvana priroda doprinosi osiguravanju svih funkcionalnosti nužnih za život ljudi i ekonomski razvoj regija, potrebno je potaknuti suradnju makroregionalnih strategija kako bi se ostvarila potrebna sinergija. Zato nas posebno veseli činjenica da ova konferencija doprinosi vidljivosti Dunavske strategije, ali i hrvatskog predsjedanja istom.

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije

Drago mi je što ste ponovno izabrali našu županiju za održavanje ovog izrazito važnog skupa. Naša država obdarena je ogromnim šumskim bogatstvima, a naša je zadaća njima dobro gospodariti. Zahvaljujem Hrvatskom drvnom klasteru i naporima koje ulaže. Želim vam svima uspješan rad na skupu i ugodan boravak u Dubrovniku!

Comments are closed.