WOOD-MIZER SUSTAVI ZA PILJENJE: Povećavaju produktivnost i smanjuju operativne troškove

Kohlbach / KBE Bioenergie

Sustavi za piljenje Wood-Mizer kombiniraju nekoliko strojeva za piljenje u jednoj liniji za proizvodnju drva na kontroliraniji i učinkovitiji način. Ti su sustavi dizajnirani i prilagođeni svakom kupcu i njegovim specifičnim zahtjevima. Mogu se kretati od linije pilane “LT70” s udaljenim upravljanjem do svrsishodne obrade tanke oblovine “SLP1/SLP2” ili do naprednog sustava za piljenje trupaca “TITAN”. Wood-Mizer ima iskusan tim inženjera za razvoj različitih sustava piljenja koji proizvode više drva i stvaraju manje otpada, smanjuju troškove instalacije, rada i održavanja te zahtjeve za radnom snagom.

U videu pogledajte online prezentaciju pilanskog sustava s pilanom “LT70 HEAVY DUTY” sa stanicom za daljinsko upravljanje, “EG300” višelisnom paralicom i pripadajućom opremom za rukovanje trupcima i građom, uključujući rampu za utovar trupaca, stol za sortiranje i pokretni transportni lanac. Domaćin prezentacije je Adam Kubiak, voditelj industrijske prodaje tvrtke Wood-Mizer: 

Wood-Mizerova  “LT70”  linija za piljenje

U središtu linije je pilana “LT70 HEAVY-DUTY”, kombinacija dviju dobro dokazanih pilana Wood-Mizera – široka glava pile “LT70” i napredno industrijsko postolje pilane WM4000. Spajanjem posebnosti dvaju strojeva, Wood-Mizer je stvorio impresivnu, učinkovitu i brzu pilanu, zadržavajući istovremeno jeftino održavanje i jednostavnost rada.

“Kupci mogu birati između dvije vrste glava za piljenje – standardne glave s kapacitetom od maksimalno 95 cm promjera trupaca i široke glave s maksimalnim kapacitetom rezanja od 105 cm promjera trupaca”, objašnjava Adam Kubiak.

Tračnu pilu pokreće standardni električni motor od 18,5 kW (25 KS) ili po izboru 22 kW (30 KS). Razmak između rolica za vođenje tračne pile je 73 cm na standardnoj glavi i 86 cm na široj, što znači da maksimalna širina nadvišenja iznad postolja može doseći 64, odnosno 78 cm. Dva kotača promjera preko 600 mm s klinastim remenom vrte tračne pile širine 38 mm i duljine 477 cm. Postoje dvije vodilice tračnih pila: lijeva je pomična (i uparena s jedinicom za čišćenje “LubeMizer”), a desna je fiksna.

Čisti pregled s kontrolne točke za daljinsko upravljanje

Pilana “LT70 HEAVY-DUTY” ima stanicu za daljinsko upravljanje smještenu na početku linije, što rukovatelju omogućava jasan pregled procesa. “Kontrolna stanica postavlja se na prikladnom mjestu u blizini pilane. Za bolju vidljivost preporučujemo postavljanje upravljačke ploče na uzvišenju”, upućuje Adam Kubiak.

Upravljačka ploča ima sljedeće upravljačke funkcije:
    1. Prekidač pogona za pomicanje naprijed-natrag
    2. Potenciometar za podešavanje brzine piljenja
    3. Prekidač pogona za pomak pile gore-dolje
    4. Dva gumba za pokretanje i upravljanje predrezačem
    5. Prekidač za pomicanje ruke vodilice rolica tračne pile uže-šire
    6. “SW10” računalo za automatsko podešavanje debljine piljenja

Kupci mogu odabrati jednu od tri vrste elektroničkih upravljačkih jedinica – SW10, Accuset ili PLC upravljačko računalo.

Robustno postolje

Postolje pilane “WM4000” pretvara standardnu pilanu “LT70” u industrijski stroj. “Glavna četvrtasta čelična cijev je ista u svim modelima pilane Wood-Mizer od “LT20” do “WM4000”, ali razlika je u dizajnu debljine stijenke cijevi”, objašnjava Adam. ”Konstrukcija je dizajnirana za vrlo teške industrijske operacije i gotovo ju je nemoguće fizički oštetiti”, nadodaje Kubiak.

“LT70 HEAVY-DUTY” ima sustav za uklanjanje piljenica s posebnim hvatačima i lancima za automatsko uklanjanje gotovih piljenica s pilane i kratkom transportnom trakom za prijenos gotove građe.

Oprema za rukovanje trupcima i građom za dalju preradu

Sustav pilane “LT70 HEAVY-DUTY” uključuje nekoliko pomoćnih strojeva za automatizaciju obrade trupaca:

  • postolje za utovar trupaca
  • stol za razvrstavanje
  • lančani transporter
  • “EG300” višelisna paralica i okrajčivač

Utovarno postolje dolazi u dvije duljine – 3,6 m i 6 m, te u dvije širine – 1,55 m i 3,8 m. “Utovarno postolje može biti opremljeno s dva ili tri transportna lanca za pomak trupaca ili kratke građe nepravilnog oblika”, napominje Adam Kubiak.

Stol za sortiranje sastoji se od modula duljine 3 metra s mogućnošću produljenja do 9 m. Svaki modul ima snažne valjke za transport materijala prema naprijed i poprečne lance za usmjeravanje materijala u lijevu ili desnu stranu. Ova konfiguracija ima gravitacijski klizač s desne strane i lančani transporter za građu s pilane do ivice s lijeve strane. Dug je 2,4 m s tri lanca, ali Wood-Mizer ga može redizajnirati prema potrebama kupaca.

Na kraju linije nalazi se višelisna paralica i okrajčivač “EG300”. Ovaj stroj se izrađuje s dvije vrste elektromotora – 15 kW (20 KS) i 18 kW (25 KS). Ima dvije kružne pile – prva radi nepomično, a druga je pomična i opremljena laserskom linijom za bolju vizualnu kontrolu procesa.

Kako funkcionira linija pilane “LT70 HEAVY-DUTY”?

Proces započinje utovarom trupaca na postolje pilane pomoću postolja za trupce. Nakon što je trupac na postolju, rukovatelj koristi hidraulički okretač trupaca i valjke za optimalno pozicioniranje za početni rez. Tada operater aktivira tračnu pilu i predrezač. Nakon propiljivanja, piljenica se polugom sa pomičnim prstima i lancima za skidanje piljenice pomiče do kratke transportne trake. Automatski prenosi piljenicu do stola za sortiranje, otkuda se usmjerava na desnu stranu, na gravitacijske kliznike. Postupak se ponavlja za sljedeći rez, ali neobrađena piljenica ide na lijevu stranu, do ulaza na okrajčivač “EG300”.

Kupci mogu dodatno nadograditi ovu pilansku liniju dodavanjem više jedinica, na primjer, dodavanjem lančanog transportera koji prenosi piljenice od stola za sortiranje do “MR200” dvoosovinske paralice, radi daljnjeg povećanja produktivnosti.

Sustavi za piljenje Wood-Mizer omogućavaju postupno proširenje proizvodnih linija, poboljšanje performansi te, na koncu – podizanje na visoku industrijsku razinu.

Za više informacija kontaktirajte svog lokalnog predstavnika tvrtke Wood-Mizer: PREGIMEX d.o.o. (Slavka Batušića 31, 10090 ZAGREB / Fax: +385 1 3894 668 / Mob: +385 98 9934 639 / E-mail: pregimex@pregimex.hr / www.woodmizer.hr )

Comments are closed.