Utvrđena prodaja peleta s lažnim EN plus certifikatom

Kohlbach / KBE Bioenergie

CROBIOM, hrvatska udruga biomase je stalna članica europske udruge za biomasu Bioenergy Europe te je zaprimila obavijest o lažnom deklariranju drvnog peleta na hrvatskom tržištu. Sukladno predviđenim procedurama CROBIOM je uputio zahtjev za provjerom autentičnosti certifikata kod izdavatelja certifikata, odnosno kod European Pellet Council sa sjedištem u Bruxellesu. Provjerama je utvrđeno kako je pelet koji se pod nazivom „Drvosječa“ prodaje u sklopu prodavaonica domaćeg trgovačkog lanca Konzum, a na ambalaži se navodi kako je stavljen na tržište od strane tvrtke  Drvosječa d.o.o. iz Bosne i Hercegovine, lažno deklariran kao certificirani pelet ENplus kvalitete (A2) te postoje ozbiljne indicije o kršenju niza zakonskih odredbi.

Uslijed navedenog,  a temeljem preporuka izdavatelja certifikata o istom se obavještava zainteresirana javnost, budući da se oznakom ENplus i prodajom proizvoda koji nisu pratili predviđene procedure oko porijekla sirovine, proizvodnih metoda, uzorkovanja, ispitivanja i postignute kvalitete drvnog peleta obmanjuju kupci i remeti tržišno natjecanje. Proizvodnjom drvnog peleta iz lošije sirovine te mimo certificiranih procedura dovodi se do pojave dampinških cijena, rušenja ugleda certificiranih proizvođača, ali i većih rizika za zagađenje okoliša i ispuštanje većih količina CO2 od deklariranih vrijednosti.

O predmetnom slučaju CROBIOM je obavijestio trgovački lanac Konzum u čijim poslovnicama je navedeni pelet uočen, a u sklučaju ako se ista roba trenutno ne povuče s tržišta, CROBIOM namjerava poduzeti odgovarajuće mjere kod nadležnih carinskih i inspekcijskih tijela na razini Republike Hrvatske i Europske unije. CROBIOM se nada kako će se isti zahtjev primiti s maksimalnom ozbiljnošću te kako će se u interesu zaštite potrošača iste proizvode trenutno povući iz prodaje.

CROBIOM

Davor Zec, predsjednik

Comments are closed.