UNATOČ DOBRIM PERSPEKTIVAMA, IZOSTAJE PODRŠKA SEKTORU: Održana 17. Drvno-tehnološka konferencija

Kohlbach / KBE Bioenergie

Već sedamnaest godina Opatija je središnje mjesto okupljanja na šumi baziranog sektora na kojem se rezimira aktualno stanje u sektoru. I ovaj put, kroz dva dana konferencije, sudionici su na tradicionalnoj Drvno-tehnološkoj konferenciji raspravljali o ključnim temama te razmjenjivali iskustva i najbolje prakse. Konferencija je, unatoč poteškoćama uslijed pogoršavanja epidemiološke situacije, uspjela okupiti više od 130 sudionika – predstavnika tvrtki, državnih institucija, udruga te akademske zajednice.

Stanje je teško, ali sektor je „žilav“

Sudionicima se prvi obratio predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Stjepan Vojinić te izrazio zadovoljstvo uspješnim okupljanjem velikog broja sudionika, ali i poručio kako je sektor, unatoč teškoj situaciji, jako izdržljiv. – Ovaj sektor je pokazao da je jak, izdržljiv i otporan, a trenutno prevladava blagi optimizam. Naravno, teško je balansirati između nekih kataklizmičkih prognoza i optimizma kojeg sami potenciramo i osjećamo. Izazovi su svakako prisutni, ali ne smijemo posustati s optimističnim razmišljanjem – zaključio je Vojinić.

Predsjednik Udruge CROBIOM Davor Zec osvrnuo se na nedovoljno iskorištavanje potencijala energije iz drva, koje bi moglo poboljšati energetsku bilancu RH, ali i znatno pomoći sektoru te zadržavanju radnih mjesta, posebice u ruralnim područjima. – Smatramo kako se zadržavanjem prerade drva na ruralnim područjima može ostvariti niz direktnih i indirektnih koristi, posebno kroz pojačanu javnu nabavu objekata u vlasništvu države i JLS. Izvoz ovog važnog obnovljivog goriva iznosi preko 85 posto. Nažalost, visokim učešćem izvoza poboljšava se energetska i ekološka bilanca zemalja uvoznica, a nedopustivo je da neki javni objekti u RH još uvijek koriste fosilna goriva – poručio je Zec.

Predsjednik Udrženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK Daniel Smiljanić osvrnuo se na tešku situaciju koja je zatekla sektor i izrazio nezadovoljstvo izostankom predstavnika Vlade. – Iz Vlade nitko nije došao poslušati i vidjeti koje probleme imamo kako bi nam pomogli i stali uz nas. Situacija je neizvjesna, ne zna se što nas čeka na jesen. Svi moramo raditi na tome da ova grana bude strateška i da vladajući ozbiljno shvate naš doprinos i brojke.

U ime Uprave Hrvatskih šuma sektoru se obratio član Uprave Igor Fazekaš. – Dobro je što se sektor okupio i da međusobno komuniciramo. Hrvatske šume su u dogovoru s kupcima i zahvaljujući Vladi RH prolongirale 700 mil. KN fakturirane robe sa 60 na 100 dana, što smatramo da je značajan doprinos očuvanju proizvodnje i likvidnosti naših kupaca – rekao je Fazekaš i poručio kako se nalazimo u specifičnim i turbulentnim vremenima te kako je Hrvatskim šumama želja dobra suradnja u sektoru kako bi se stvorile pretpostavke za daljnji razvoj.

Green Deal – prilika za cijeli sektor

Predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec poručila je kako nitko nije mogao pretpostaviti s kakvim ćemo se izazovima susresti te naglasila kako je Green Deal velika prilika za sektor. – Nove europske politike i ispunjavanje zacrtanih ciljeva ovise o uspjehu ovog sektora. To se odnosi na ublažavanje klimatskih promjena, energetsku neutralnost, očuvanje bioraznolikosti, ali i zadržavanje radnih mjesta – istaknula je Zec, a s time se složio i dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za klimu i energiju, koji je u ime predsjednika RH Zorana Milanovića otvorio ovogodišnju konferenciju. – Ovaj sektor, po meni, čekaju dobri dani. Zeleni plan predviđa veliko korištenje prirodnih materijala, drva, obnovljivih izvora energije. Osnova europskog gospodarstva bi trebalo postati kružno gospodarstvo, odnosno bioekonomija. Vjerujem kako je to dobra perspektiva za sektor – rekao je Domac i nadodao kako drvna industrija u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, znanje i iskustvo, ali, nažalost, ne i dovoljno razumijevanja od strane politike. – Ovo je jedan izdržljiv sektor koji je preživio zanemarivanje politike, ali može naći svoje mjesto u novim politikama EU. Žao mi je što nema predstavnika Vlade jer im je ova konferencija mogla biti najbolja točka kampanje – zaključio je Domac.

Podrška domaćina

Sudionike su pozdravili i zamjenik župana Petar Mamula te Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije. Mamula je istaknuo zadovoljstvo što se konferencija uspješno održava u Opatiji već punih 17 godina te naglasio kako je ovaj sektor vrlo važan za cijelu županiju. – Trebali bismo se više oslanjati na drvnu industriju. Gorane boli kada šumska masa odlazi iz ovih krajeva, a mi kupujemo finalne proizvode po znatno višim cijenama. Zato nam je drago da ova konferencija iz godine u godinu pomaže unaprjeđenju gospodarenja ovim resursom i dodavanju veće vrijednosti proizvodima – rekao je Mamula, a gradonačelnik Ivo Dujmić sektoru je poručio da je siguran kako će prebroditi i ovu krizu. – Život mora ići dalje. Gospodarstvo ne smije stati jer ako stanete vi, stat će sve – zaključio je Dujmić.

Comments are closed.