U Opatiji otvorena 20. Drvno – tehnološka konferencija: Recesija je prilika za inovacije i daljnji razvoj!

U Opatiji je danas otvorena 20. jubilarna Drvno-tehnološka konferencija, a usprkos recesiji koju su drvoprerađivači prognozirali još prošle godine, poruke iz na šumi baziranih industrija su optimistične.

 

U protekle 2 godine drvoprerađivački sektor ostvario je povijesno rekordne rezultate, no unazad par mjeseci osjetna je recesija usprkos padu poslovanja od preko 50 posto koji je najvidljiviji na tržištu drvenih podnih obloga, dok su prodajne cijene pale za 30 posto.

 

Usporavanje tržišta tvrtke primjećuju u svim fazama poslovanja, no važna je sinergija koja se ostvaruje povezivanjem svih u lancu vrijednosti, istaknuo je Jozo Jović, predsjednik udruge CROBIOM.

 

Snaga sektora očituje se u činjenici da smo uvijek dosad pronašli rješenje kako nastaviti pa vjerujem da će to biti i ovaj put. No treba voditi računa da su šumarstvo i drvna industrija sektori koji djeluju primarno u ruralnim područjima, gdje je sve prisutniji nedostatak radne snage, izdvojila je Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

 

Hrvatske šume su ostvarile rekordnu godinu, pratimo trendove i odgovorit ćemo na sve izazove, ali trebamo biti svjesni da će se neke stvari mijenjati, no isključivo kroz razgovor i suradnju, naglasio je Igor Fazekaš, član uprave Hrvatskih šuma d.o.o.

 

Pad je vidljiv i u pratećim sektorima kao što je proizvodnja strojeva za preradu drva, no očekujemo da će biti manji nego 2008., istaknula je Tamara Golmajer, ispred slovenske tvrtke Intercet koja djeluje kao regionalni zastupnik vrhunskih njemačkih strojeva i opreme za drvopreradu.

 

Ekološke politike izravno utječu na šumarske politike, a prema čijim smjernicama je vidljivo da će uskoro doći do uskrate sirovine u visini do 30 posto na razini Europske unije, uglavnom zbog politika kojom se stavlja naglasak na bioraznolikost, upozorio je Zdenko Bogović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika.

 

Ulaganje u automatizaciju, inovacije i ljude te pronalazak zajedničkih rješenja jedini su mogući odgovori na izazove s kojima je drvopreprađivački sektor suočen, zaključak je sudionika 20. Drvno-tehnološke konferencije koja završava sutra studijskom posjetom tvrtki Lokve, renomiranom europskom proizvođaču prozora s područja Gorskog kotara.

 

Drvno-tehnološka konferencija održava se već 20 godina u Opatiji te predstavlja centralno događanje i mjesto okupljanja predstavnika iz na šumi baziranih industrija. I ove godine okupila je gotovo 150 sudionika iz Hrvatske, zemalja regije, ali i brojnih europskih zemalja kao što su Italija, Austrija, Njemačka, Finska i dr.

Marijan Kavran, glavni urednik

Comments are closed.