TALIJANI OSJEĆAJU SEKTORSKO USPORAVANJE: Nakon rasta u I-VI, stagnacija u III kvartalu

Kohlbach / KBE Bioenergie

Za čak 24,5% porastao je lanac opskrbe u talijanskom sektoru drvo-namještaj u prvom kvartalu 2022. te za 22,2% u prvoj polovici 2022. godine. Vrijednost sektorske prodaje pala je na 17,7% u razdoblju siječanj-rujan 2022., pokazuju podaci sektorske udruge FederlegnoArredo.

Najnovije brojke samo potvrđuju ono što je već u Italiji primijećeno ranije. Sektor usporava i u tom trendu će se zaključiti ova godina. Izvoz sektora drvo–namještaj  je u prvih devet mjeseci s vrijednošću od oko 3,2 mlrd. EUR, dok domaće talijansko tržište, koje u strukturi proizvodnje predstavlja 59% sada bilježi  rast u odnosu na prošlu godinu od 20,5% s prometom od 4,7 mlrd. EUR.

U FederlegnoArredo Monitoru, internom istraživanju tržišta i obradi statistika sudjelovalo je više od 450 tvrtki čija je ukupna prodaja premašila 7,9 milijardi eura u navedenom razdoblju. „Bilo je i još uvijek vidimo znakove usporavanja, a neizvjesnost geopolitičkog i gospodarskog scenarija nas tjera nas da budemo krajnje oprezni“,  situaciju je komentirao Claudio Feltrin, predsjednik FederlegnoArreda, dodajući kako će se kraj 2022. dočekati sa službenim statistikama. 

Talijani nisu prestali s ulaganjima, niti u najžešćoj krizi, a više od 60% ispitanika navodi kako je upravo priprema ulaganja u energetsku učinkovitost njihov glavni prioritet, što je vrlo važno za 27% tvrtki, te izuzetno važno za 36% tvrtki.  54% ispitanika navodi kako će nastaviti s ulaganjima u proizvodni proces, dok digitalizaciju poslovnih procesa 31% ispitanika percipira kao važnu i vrlo relevantnu razvojnu temu.

Zaključak je jednostavan – unatoč očiglednom usporavanju Talijani pojačavaju investicije i jačanjem konkurentnosti žele zadržati tržišne pozicije na uzdrmanim tržištima.

 

Comments are closed.