SVJETSKO STANJE U SEKTORU: Među drvoprerađivačima se širi blagi optimizam

Nakon turbulentne 2020. godine i 2021. je puna izazova. Ipak, naziru se pozitivni trendovi koji bi se mogli nastaviti i doprinijeti sektorskom oporavku, zbog čega se među drvoprerađivačima širi blagi optimizam.

Američko tržište nekretnina na rekordnim razinama

Američko tržište nekretnina nastavilo je rasti i u prosincu te je u odnosu na studeni naraslo za 5,8 posto. Inače, za razliku od drugih dijelova gospodarstva, tržište nekretnina u SAD-u je imalo rekordnu godinu. Prodano je više od 5,64 milijuna domova, odnosno 5,6 posto više u odnosu na 2019. godinu. Prosječni američki dom u prosincu je koštao više od 266.000 USD, odnosno 8,4 posto više nego prije godinu dana. Ekonomisti i analitičari ističu kako njihova vrijednost raste rekordnim brzinama te da tržište ne pokazuje znakove usporavanja ni u ovoj godini. Dok je izgradnja višestambenih zgrada bila promjenjiva, izgradnja kuća je zabilježila rast tijekom osam uzastopnih mjeseci.

Otkazan hibridni Domotex u svibnju, ipak će se održati u potpunosti online

Deutsche Messe objavio je kako će ovogodišnji Domotex ipak biti u digitalnom obliku. Organizatori su istaknuli kako je zbog pogoršanja situacije s koronavirusom nemoguće održati hibridni skup u svibnju kao što su planirali, te da će najveći svjetski sajam podova ipak biti online. Tako će se 20. svibnja održati DOMOTEX DIGITAL DAY, što će biti prvi put u 32 godine sajma da se ne održava u fizičkom obliku u Hannoveru. Organizatori ističu i kako će se, ako sve pođe po planu, Domotex u fizičkom obliku održati od 13. do 16. siječnja iduće godine.

Veliki pad obujma sječe u Finskoj u prvih 9 mjeseci 2020. godine

U prvih devet mjeseci 2020. obujam sječe oblog drva u Finskoj pao je za 15,1 posto u odnosu na isti period u 2019. godini te je iznosio oko 40,3 milijuna m3. Istraživanja koja je proveo Institut za prirodne resurse Finske otkrila su kako je obujam sječe u trećem tromjesečju bio samo 5,5 posto manji u odnosu na 2019., ali u prvom tromjesečju taj je pad iznosio 21,4 posto, dok je u drugom tromjesečju bio 15,8 posto. 

 

Comments are closed.