Stavovi drvoprerađivača

Kohlbach / KBE Bioenergie

Darko Prodan, predsjednik Uprave Cedar d.o.o. i predsjednik Klastera
Trenutno stanje u drvnoj industriji možemo ocjeniti kao Prodanzadovoljavajuće s obzirom na vrlo snažan udar krize koji je ova industrija osjetila od 2009. do 2011. godine. Sektor se rekonstruirao, restrukturirao i obnovio važne izvozne poslove, zahvaljujući kojima je u 2013. dosegnuo izvoz od milijardu USD. Posebno nas veseli značajan rast izvoza u prvoj polovici ove godine.

Ivan Špoljarić, predsjednik Uprave Tvin i potpredsjednik KlasteraIMG_2793-1024
Treba naglasiti važnost permanentnih investicija u sektoru, jer bez investicija gospodarski subjekt ne može preživjeti na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu. Naš sektor godišnje ulaže više od 550 milijuna kuna u investicije, što je oko 7 posto godišnjih prihoda.

Franjo Mihelčić, predsjednik uprave Lokve d.o.o. i potpredsjednik KlasteraIMG_2796-1024
Drvo je dobar i zahvalan graditeljski materijal kojeg treba još više «gurati» u gradnji. Optimistično je što raste interes za upotrebu drva u graditeljstvu kao posljedica zakonskih okvira Europske unije, ali mi moramo pronaći modele za čim veće poticanje njegove uporabe i u Hrvatskoj. Javna nabava, posebno ona zelena, je prilika koju bi morali još bolje iskoristiti.

Tomislav Knezović, direktor Kvadra-Prostoria d.o.o., predsjednik Sekcije proizvođači namještajaIMG_2783
Kvalitetan namještaj mora biti jedan od sektorskih prioriteta. Kvadra je zabilježila u ovoj godini rast izvoza od 80 posto u odnosu na 2013. te apeliramo na domaće proizvođače namještaja da se više orijentiramo na proizvodnju brendiranih proizvoda koja je, dugoročno gledano, jedino moguća.

Raoul Cvečić Bole, direktor Energy pellets d.o.o. i predsjednik Udruge proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologijac41e9e34e9cf340ad010da1f88007a70
Pelet je gorivo budućnosti! Naša promotivna kampanja je dovela do pomaka u njegovom korištenju, a sve više javnih objekata se okreće uporabi biomase. Moramo i dalje poticati veće korištenje energetskog drva. Hrvatska postaje važan proizvođač peleta s kapacitetom od 260.000 tona.

Comments are closed.