SMJENE NA ČELU SLOVENSKIH DRŽAVNIH ŠUMA: Zlatka Ficka zamjenio je Sam Mihelin

Nadzorni odbor državne tvrtke Slovenski državni gozdovi potpisao je početkom mjeseca sporazum o raskidu mandata i ugovor o radu s dotadašnjim izvršnim direktorom Zlatkom Fickom, a Darja Derganc je povučena s mjesta direktorice financija, računovodstva i kontrolinga. Privremenim direktorom imenovan je dosadašnji predsjednik nadzornog odbora Sam Mihelin, na period od najviše godinu dana.

Za novog predsjednika nadzornog odbora izabran je Andrej Richter. To se dogodilo baš u periodu kada je prije tri godine Ficko imenovan direktorom SiDG-a, počevši od svibnja 2017. godine, što je za stručnu javnost bilo problematično i pomalo neočekivano, s obzirom na  dotadašnje menadžersko iskustvo. Navedeno imenovanje je postalo političko pitanje koje je tada uznemirilo šumarske krugove jer su se pojavile različite informacije i glasine o potrebnom iskustvu u upravljanju šumama, koje se navodilo i u natječaju.

Formalno gledano, Nadzorni odbor je na navedenoj sjednici kada je donesena odluka o smjeni upravo raspravljao o dinamici provedbe odluke o sanitarnoj sječi, budući da je 2019. sanitarna sječa koja je rješavala probleme štetnika i elementarnih nepogoda u državnim šumama činila čak 48% ukupne sječe. Kašnjenja su ocjenjena kao nedopustiva i prekomjerna jer štetnici poput potkornjaka i dalje ozbiljno prijete šumama u Sloveniji.

Comments are closed.