SLOVENIJA ŽELI VIŠE DRVA U GRADNJI: Najmanje 30% drva u svakoj novoj javnoj zgradi

Kohlbach / KBE Bioenergie

Slovenska vlada do 2030. godine očekuje porast prihoda od prodaje u drvnoj industriji na respektabilnih 2,6 mlrd. EUR, a na popis strateških ulaganja uvrstila je i osnivanje sedam centara za preradu drva vrijednih 140 mil. EUR. Dobre vijesti stižu iz susjedne Slovenije jer država planira povećati preradu drva na ukupnu razinu od tri milijuna kubnih metara godišnje do 2030. godine, što će također povećati prihode od prodaje u drvnoj industriji, a broj zaposlenih u ovoj industriji će se približiti brojci od 15.000, prenosi ovaj tjedan ljubljansko Delo.

Također, želi postići važan strateški cilj od čak 30% udjela drva u svim novim gradnjama javnih zgrada. Ministarstvo gospodarstva  želi povećati prerađivačke kapacitete, podržati razvoj proizvoda s većom dodanom vrijednošću i promijeniti propis o zelenoj javnoj nabavi. “Drvo se siječe manje nego što bi to moglo biti u smislu prirodnog prirasta, ali ono što se posječe uglavnom se i izvozi iz Slovenije”,  rekao je Darko Sajko, tajnik Uprave za drvo. “Cilj nam je kod kuće preraditi što više domaćeg drva koje dolazi iz naših šuma”, dodaje Sajko.

Kampanja za zadržavanje drva u Sloveniji poprima sve više pobornika, tako i Obrtničko-poduzetnička komora Slovenije poziva vlasti da spriječe izvoz drva u inozemstvo, odakle se zatim u Sloveniju uvoze gotovi proizvodi. “Drvo je strateška sirovina za Sloveniju i naša sirovina za budućnost. Razvojni potencijal drvne industrije izniman je kako u pogledu pozitivnih utjecaja na okoliš i gospodarstvo, tako i u smislu osiguranja veće samodostatnosti. Naime, moramo se postupno preusmjeriti sa principa svjetske ekonomije na lokalnu, održivu i zelenu ekonomiju koja koristi tehnologije za uštedu energije i prirodne materijale koji troše energiju, a to je drvo”, rekao je ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek na nedavnom online eventu pod nazivom “Trenutni izazovi u drvnoj industriji” u organizaciji obrtničke komore Slovenije te Ministarstva gospodarstva.

Prema ministrovim riječima, veća prerada drva može postići velike pozitivne učinke na okoliš, što bi pridonijelo provedbi Europskog zelenog sporazuma i postizanju cilja smanjenja emisije stakleničkih plinova za 55 posto. „Ključ za realizacija naših planova nalazi se u sedam centara za preradu drva ukupne vrijednosti 140 mil. EUR, koje je vlada stavila na popis strateških ulaganja“, dodao je Počivalšek.

 

Comments are closed.