REZULTATI COVID KRIZE: Pad uvoza i izvoza drva i namještaja, za 20% porastao izvoz peleta

Kohlbach / KBE Bioenergie

Službene statistike su potvrdile tržišno stanje o kojemu se među drvoprerađivačima neslužbeno govori već mjesecima. Pada izvoz, pritisak je na cijene, a smanjenu aktivnost trgovine namještajem i proizvodima od drva pokazuje i pad uvoza. U prvih šest mjeseci 2020. izvezeno je drva i drvnih proizvoda (C16) te namještaja (C31) u vrijednosti 506 mil. EUR, što je za oko 65 mil. EUR manje nego za isto razdoblje prošle godine, kada je zabilježena vrijednost izvoza od 570 mil. EUR.

Sektorski analitičari procjenjuju kako će konačan pad u ovoj godini biti od 6-10% u odnosu na lani, jer se dosta očekuje od izvoznih aktivnostu u IV kvartalu i od najave oporavka glavnine tržišta. Izvoz drva i drvnih proizvoda je u I-VI pao za 10%, s 431 mil. EUR na 388 mil. EUR.  Za 15% pala je vrijednost izvoza namještaja u polugodišnjem razdoblju, na 118 mil. EUR. Ukupni sektorski uvoz niži je za 65 mil. EUR, te je iznosio 335 mil. EUR u odnosu na prošlogodišnjih 400 mil. EUR. Drva i drvnih proizvoda uvezeno je 160 mil. EUR, dok je vrijednost uvoza namještaja 174 mil. EUR.

Prema pojedinim grupama proizvoda zabilježena je 20% viša vrijednost izvoza peleta, što analitičari pripisuju pojavi novih proizvođača. Dobre rezultate ostvaruje i građevinska stolarija s porastom izvoza od preko 20%, sa 31,6 mil. EUR u prvih 6 mjeseci prošle godine na 39 mil. EUR u prva dva kvartala 2020. Međunarodna tržišta, nakon potpunog zatvaranja u travnju i svibnju, su profunkcionirala, stoga je djelomično izbjegnut predviđeni „crni“ scenarij. Uglavnom, tvrtke ističu kako su kupci počeli preuzimati odgođene narudžbe, ali uz značajan pritisak na cijene, kako u području poluproizvoda, drvnih elementa, tako i u finalnim proizvodima. 

Comments are closed.