DANAS SE ODRŽAVA SASTANAK S MINISTRICOM TRAMIŠAK: Kako preko šumarstva i prerade drva potaknuti ruralni razvoj?

Kohlbach / KBE Bioenergie

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak primit će danas delegaciju drvoprerađivačkog sektora. Glavna tema sastanka bit će veće korištenje EU sredstava iz novog paketa od 22 mlrd. EUR za projekte drvne industrije i šumarstva. Hrvatski drvni klaster, organizator sastanka želi potaknuti razmjenu stajališta, utvrđivanje razvojnih ograničenja na ruralnom prostoru te iznošenje prijedloga za poboljšanje stanja u drvoprerađivačkom sektoru.

Drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj ove se godine susreo s do sada neviđenim tržišnim izazovima uzrokovanih pandemijom Covida-19. Zaustavljanje proizvodnje i zatvaranje granica, a potom i poteškoće u transportu, kao i smanjena potražnja, značajno su uzdrmale sektor koji će po prvi put nakon jednog desetljeća smanjiti izvoz na razinu od milijarde EUR. Pred sektorom su, sudeći prema prognozama, još uvijek izazovna gospodarska vremena pada i globalne gospodarske recesije, stoga će najveći izazov biti zadržavanje radnih mjesta, a posebice na ruralnim područjima gdje se nalazi većina proizvodnih pogona i radne snage.

– Oporavak tržišnih pozicija i nastavak investicija su ključne podloge za konsolidaciju proizvodnje i kondicije cijelog sektora, a nastavak investicija je prioritet – ističe prije sastanka predsjednik klastera Stjepan Vojinić. – Vlada je donijela važan paket mjera koji je u prvoj fazi pomogao drvoprerađivačima, a posebno smo fokusirani na mogućnosti korištenja sredstava iz najavljenog EU paketa od 22 mlrd. EUR, što može biti i velika prilika za na šumi baziran sektor – rekao je za Drvo&Namještaj Davor Zec, predsjednik hrvatske udruge za biomasu – CROBIOM.

Comments are closed.