REORGANIZACIJA GOSPODARENJA ŠUMAMA U CRNOJ GORI: Osniva se državna tvrtka za šume i razvoj prerade drva

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede priopćilo je kako ide u reorganizaciju načina gospodarenja šumama i to prema hrvatskom primjeru. Tako se uskoro očekuje osnivanje državne tvrtke za šume i razvoj prerade, prenose Vijesti.me.

„Crna Gora, pored visokih vrijednosti ekoloških i socijalnih funkcija svojih šuma, šumske resurse vidi i kao potencijal za razvoj ekonomije. Zalihe drva u našim šumama predstavljaju dovoljnu sirovinsku osnovu za razvoj ove grane prerađivačke industrije. Opći je zaključak da se u Crnoj Gori drvo ne koristi u mjeri mogućeg, kao i da je postojeće korištenje neracionalno, pa su potrebne investicije i ciljana podrška razvoju drvne industrije, posebno u segmentima polufinalne i finalne prerade drva“, istaknuli su iz Ministarstva i nadodali kako se upravljanje ovim nacionalnim resursom mora voditi s velikom pažnjom te kako je održivo gospodarenje ujedno i zakonska obveza Ministarstva i Uprave za šume.

„Imajući to u vidu, prodajom strateške sirovine mora se voditi računa kakvu će novu vrijednost ona stvoriti. U tom cilju morali bismo voditi računa o iskorištenju osnovne sirovine u tvrtkama koje se bave njenom preradom, a naročito o vrsti i cijeni proizvoda kojim se valorizira ovaj prirodni resurs“, nadodaju u Ministarstvu.

Dodajmo još i kako je u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja u Crnoj Gori trenutno aktivno 477 tvrtki, a zapošljavaju ukupno 2.810 radnika.

Filed Under:

Comments are closed.