PUNO BOLJE STANJE ŠUME NA MARJANU: Smanjuje se populacija mediteranskog potkornjaka

Kohlbach / KBE Bioenergie

Splitski Stožer civilne zaštite jednoglasno je predložio prestanak važenja Odluke o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavom potkornjaka na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut na lokalitetu Park šume Marjan.

Prije godinu dana kad je proglašena ova elementarna nepogoda nismo znali što nas čeka, a sve aktivnosti koje smo od tada poduzeli dale su rezultat –  kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara  koji je, kako je rekao, preuzeo odgovornost za rješavanje problema nastalih radi četrdeset godina lošeg gospodarenja i zapuštanja Marjana, a zbog kojih sadašnji naraštaj plaća danak.

Prije usvajanja Prijedloga za prestanak važenja Odluke o elementarnoj nepogodi na području Park šume Marjan, Gradskom stožeru civilne zaštite, koji je danas radio u proširenom sastavu, znanstveni savjetnik Hrvatskog šumarskog instituta dr. sc. Milan Pernek prezentirao  je izvješće o  procjenama stanja i prognozama u vezi populacije mediteranskog potkornjaka. U odnosu na 2018. kad je, kako je rekao bilo najviše zaraženih stabala, sad je 90 posto alepskih borova na Marjanu zdravo i sve ukazuje na trend smanjenja broja nametnika.

Dodajmo još i kako će prijedlog za ukidanje mjera gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputiti županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu koji je ovlašten da takvu Odluku donese.

Comments are closed.