PRIOPĆENJE / 21. DRVNO – TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA U OPATIJI! Hrvatska ima najveći udio certificiranih šuma u svijetu!

Ovogodišnja 21. DTK održala  se u Opatiji 03. i 04.06. u okruženju smanjenja tržišne napetosti koja je obilježila drugu polovicu 2023., a mnogobrojne tržišne teškoće bile su uzrokovane zastojima na njemačkom graditeljskom tržištu. 

Konferencija u Opatiji se kroz proteklih 20 godina etablirala kao središnje mjesto razmjene sektorskih ideja u ovom dijelu Europe i ona tradicionalno nudi upoznavanje s najaktualnijim tržišnim trendovima i pokazateljima. Ovogodišnje teme su bile prilagođene situaciji na tržištu, a još uvijek složene prilike nameću potrebu za analizom aktualnih kretanja i trendova, stoga su se na ovom središnjem sektorskom skupu u Hrvatskoj mogle čuti i najave nekih optimističnijih tonova, iako još uvijek neki podsektori bilježe pad u obimu poslova na nekim tržištima u rasponu od 20-30%.

  

Skup je održan pod pokroviteljstvom Vlade RH / Ministarstva poljoprivrede, stoga je državni tajnik Mladen Pavić, izaslanik pokrovitelja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića najavio kontinuitet u potporama Vlade RH ovom sektoru, bilo kroz programe iz EU ili iz nacionalnih izvora. 

Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića je otvarajući konferenciju istaknula kako su šume u RH najveći ponor ugljika te kako i dalje treba ustrajati na postizanju onih izuzetaka u Bruxellesu koji će dodatno afirmirati prednosti ovog sektora, kao što je to već izvršeno u Europskom parlamentu tijekom implementacije regulative o korištenju zemljišta LULUCF. Ponosni smo najnoviji podatak FSC-a, vodećeg svjetskog certifikacijskog tijela kako je RH vodeća u svijetu po udjelu certificiranih šuma, istaknula je Petir. 

  

Kao ključno sektorsko pitanje se nametnulo rješavanje izazova povezanih s klimatskim promjenama, ali i moguća refleksija novih politika na razini EU i RH na šumarski sektor. EU teme su vrlo detaljno analizirane na konferenciji, predstavljena je inicijativa sektorskih udruženja drvne industrije iz Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske koja su provela zajedničku akciju prema lokalnim vladama, kao i prema tijelima u Bruxellesu kako bi se odgodila primjena EUDR uredbe koja se fokusira na proizvede od drva, ali na način da oni nisu doprinijeli krčenju šuma, odnosno degradaciji šuma u Europi i na globalnoj razini. 

Praćenje nadzora nad stanjem šuma predstavlja značajan korak naprijed EU-a prema zaštiti svojih šuma od štetnih učinaka klimatskih promjena. Partner konferencije – Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije smatra kako i Hrvatska treba nastaviti s aktivnim poticanjem stvaranja otpornijih i raznovrsnijih šuma, kako bi se zaštitili ovi neprocjenjivi ekosustavi za buduće generacije. Postizanje ovog cilja zahtijevat će usklađene napore, snažne strategije i kontinuirani dijalog među svim dionicima, kako bi se odgovorilo na klimatske izazove i iskoristile brojne prilike za afirmaciju na šumi baziranih sektora.

    

Konferencija je bila dobra prilika za predstavljanje novih tehnologija. Dobavljači su pristigli iz Austrije, Italije i iz Njemačke. Iz Danske su na konferenciju došle zanimljive i inovativne informacije o certificiranom i pouzdanom fotooptičkom mjerenju trupaca u šumi i pilanama, od strane tvrtke DRALLE koja je pionir, tržišni lider i inovator u području kalibrabilnih foto-optičkih mjerenja uz 3D tehnologiju za logističke procese drvne industrije i šumarstva, a koje su podržane IT-om. Ukratko, ručna mjerenja, ručna upisivanja i prepisivanja u sektoru trebaju postati prošlost. kombinaciji s inovativnim rješenjima za upravljanje opskrbnim lancem za šumarstvo i industrije temeljene na šumama. 

  

Na konferenciji su također sudjelovali i vodeći proizvodni dionici, uključujući i Bjelin Group sa sjedištem u Švedskoj te s nekoliko važnih tvornica u Hrvatskoj. CEO grupacije – Robert Žulj je govorio o planovima ove velike globalne grupacije koja djeluje na glavnim svjetskim tržištima te u Ogulinu gradi najveću svjetsku tvornicu podova. Unatoč spomenutim izazovima u Europi, predstavnici parketne industrije, ali i građevinskog sektora predviđaju stabilizaciju trendova na tržištu tijekom 2024. godine.

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu je višegodišnji partner konferencije, a ove godine bio je zastupljen vodećim stručnjacima, dekanom prof.dr.sc. Josipom Margaletićem, kao i prodekanima te nizom profesora, asistenata i studenata.

    

Tijekom intenzivne rasprave na konferenciji usvojeni su sljedeći zaključci:

    1. EU nema zajedničku šumarsku politiku, nego svaka zemlja određuje svoje prioritete na osnovu EU šumarske strategije. EU Zakon o nadzoru šuma je dobio opću potporu dionika, ali neki sektorski dionici izražavaju zabrinutost zbog njegove percipirane nedorečenosti i pozivaju na snažnije mjere za osiguranje otpornosti šuma. Zagovara se uključivanje dodatnih pokazatelja za sveobuhvatno praćenje evolucije šuma i za uspostavu jedinstvenog okvira za praćenje stanja šuma u državama članicama.
    2. EU je glavni promotor zelenih politika na europskoj, ali i na globalnoj razini.
    3. Kreće se –  Talijansko tržište je posljednjih dva mjeseca optimističnije oko stanja u sektoru, a sajam namještaja Salone del Mobile 2024 u Milanu je tijekom svog održavanja pred mjesec dana ponovno potvrdio izvrsnosti talijanskog dizajna i najavio pokretanje mnogobrojnih izvoznih poslova. 
    4. Europsko tržište parketa doživjelo je značajan pad, navodi se priopćenju FEP-a – Europske federacije proizvođača parketa. Preliminarne procjene iz siječnja ove godine upućuju na veliko smanjenje ukupne potrošnje parketa u usporedbi s prethodnom godinom, odražavajući prije svega smanjeno povjerenje potrošača uzrokovanih visokim kamatama te uslijed velikog smanjenja građevinskih aktivnosti na velikim europskim tržištima. 
    5. Sektorske tvrtke polako izlaze iz krize – sudionici na konferenciji su izrazili optimizam oko uspjeha niza izvoznih poslova na unutarnje tržište EU-a, ali i na prekomorska tržišta. 
    6. Potrebno je povećati utjecaj sektora nakon nacionalnih i europskih izbora na donositelje odluka. Postoje brojne mogućnosti za poboljšanje položaja na šumi baziranih industrija u budućim politika Europske komisije i Vlade RH.
    7. U sektoru nedostaje veća razina primjene inovacija. Istraživači su pronašli dokaze u Africi kako je drvo u najranijoj prošlosti korišteno za izgradnju različitih konstrukcijskih struktura i ručnog alata prije gotovo pola milijuna godina. Nažalost, danas se ne gradi dovoljno održivo, jer se ne koristi dovoljno drva u građevinskom sektoru, stoga se apelira na sustav javne nabave u cilju predviđanja većeg udjela proizvoda od drva.
    8. Neopravdan je pritisak pripadnika zelenih političkih opcija u Europi na čistu energiju i na korištenje drva u energetici, jer se osjeća intencija “zelenih akademskih krugova” oko podizanja razine energetske učinkovitosti, a na štetu zelene energije iz drva.
    9. Treba  unaprijediti obrazovni sustav, kroz inzistiranje na praktičnoj nastavi u srednjim školama, ali i na fakultetima, kako bi se dobila i osposobila kvalitetna radna snaga, koje trenutno kronično nedostaje, prvenstveno zbog iseljavanja mladih prema zapadnim zemljama EU-a. 
    10. Regiju jugoistočne Europe treba brendirati kao mjesto proizvodnje vrhunskih proizvoda više dodane vrijednosti na šumi baziranih industrija. JIE postaje prepoznatljivo mjesto i sinonim šumarstva u Europi, a potrebno je pripremiti više projekata u sklopu EU programa, uključujući i program HORIZON usmjerenih na poboljšanje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u području digitalnih tehnologija u cilju povećanja razine sektorskog znanja i ključnih kompetencija iz područja drvne tehnologije i šumarstva.

U Opatiji, 4.6.2024.

Kristina Kranjčec

HRVATSKI DRVNI KLASTER

Comments are closed.