POZITIVAN NALAZ FSC INSPEKCIJE: Hrvatski šumari rade odličan posao!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Završio je i osamnaesti redoviti godišnji FSC pregled Hrvatskih šuma. Soil Association tim pod vodstvom iskusnog argentinskog stručnjaka Jorge Trevina pregledao je ovaj put niz sastojina, zaštićenih objekata i šumskih radilišta od Drave do obronaka Papuka i provjerio gomilu dokumentacije u upravama Bjelovar i Koprivnica te u šumarijama Sirač, Repaš i Đurđevac.

Osim toga, obavili su veliki broj razgovora s predstavnicima JLS te su iste izjave uspoređivane s izjavama djelatnika Hrvatskih šuma kako se ništa ne bi prepustilo slučaju. Provjerene su i sve primjedbe svih zainteresiranih strana, koje su prikupljene tijekom procesa certifikacije. Pokazalo se još jednom da hrvatski šumari rade svoj posao savjesno i stručno i da je to djelovanje usklađeno sa standardima koje propisuje globalni Forest Stewardship Council, navodi se u priopćenju Hrvatskih šuma na njihovoj web stranici. Sitne nesukladnosti, koje je u realnom radu teško izbjeći, uklonit će se brzo i lako.

Završno izvješće održalo se sredinom srpnja u LD Peski nedaleko od Đurđevca kada je pojašnjena daljnja procedura jer se šalje recenzentima na evaluaciju, a u vremenu do izrade konačnog izvješća Hrvatske šume se mogu žaliti na izrečene primjedbe. Izvješće se sastoji od tri kategorije: prva podrazumijeva sitne primjedbe, druga uključuje manje nesukladnosti koje se trebaju ukloniti u razdoblju od godinu dana te treća kategorija koja podrazumijeva veće nesukladnosti koje se moraju ukloniti u roku od 3 mjeseca, istaknuo je glavni auditor Jorge Trevin.

Comments are closed.