NOVA MINISTRICA POLJOPRIVREDE: Hoće li se promjene odraziti na stanje u šumarstvu i drvnoj industriji?

Kohlbach / KBE Bioenergie

Objavom jučerašnjih dogovora o izmjenama u Vladi postalo je jasno da dosadašnji ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić odlazi te da će ga zamijeniti državna tajnica u MP mr.sc. Marija Vučković. Na šumi baziran sektor je cijelo jutro u užurbanom komentiranju novonastalih prilika, a svi dionici bi voljeli imati detaljnije smjernice i prognoze mogućeg razvoja događaja u sektoru. U ovom trenutku je to zaista nemoguće, jer još predstoji izvjestan period provedbe tih političkih odluka, godišnji odmori te ulazak u jesen s novim čelnikom Ministarstva te vjerojatno s pokojim sitnijim izmjenama u zadnjoj godini mandata.

U kojoj mjeri će se ove krupne političke promjene odraziti na kadrovsku politiku te na politiku raspodjele sirovine, glavno je kuloarsko pitanje, no ozbiljniji analitičari drže kako će ova dva područja zadržati dosadašnje konture, uz minimalne izmjene. Naime, u dosadašnjem političkom sektorskom arbitriranju, osim ministra Tolušića, vrlo često je sudjelovao i sam premijer Plenković, budući da je niz velikih tvrtki i interesnih skupina artikuliralo svoje upite direktno u ured Vlade.

Iz tog razloga, može se zaključiti kako je informiranost premijera Plenkovića i njegovih savjetnika o prilikama u sektoru već zadovoljavajuća te kako se ne bi trebale pojaviti neke revolucionarne promjene. Za pretpostaviti je kako će sada dio nezadovoljnih subjekata povećati svoje napore prema izmjenama sirovinskih politika.

Comments are closed.