POKRENUTA PLATFORMA U BORBI PROTIV KRČENJA ŠUMA: Komisija želi potaknuti dijalog svih relevantnih dionika

Europska komisija je pokrenula novu platformu za pomoć u zaštiti i obnovi svjetskih šuma. Riječ je o tzv. forumu za razmjenu podataka, a služit će i kao alat za donošenje politika. Okuplja široki spektar sudionika i stručnjaka – potrošače i proizvođače država članica, organizacije civilnog društva i industrijska udruženja, a jedan od glavnih ciljeva je smanjiti rizik od prodaje proizvoda povezanih s krčenjem šuma na europskom tržištu.

Šume su neophodne za dobrobit svih ljudi, a gubimo ih alarmantnom brzinom. EU je odlučna djelovati na promjeni ovog smjera, koristeći sve alate kako bi pomogla u zaštiti svjetskih šuma – rekao je povjerenik zaštite okoliša i oceana Virginijus Sinkevičius te dodao kako se nada da će ova mreža biti izvrstan katalizator suradnje najrelevantnijih sudionika u zajedničkom cilju – zaustavljanju deforestacije.

Platforma nudi forum za poticanje razmjene među članovima kako bi se stvorili savezi i podijelile obveze za značajno smanjenje deforestacije. Oni uključuju predstavnike država članica EU-a, vodećih nevladinih organizacija na području zaštite šuma, industrijskih i međunarodnih organizacija te neeuropskih zemalja, te najveća potrošačka tržišta izvan EU-a i neke od zemalja koje doživljavaju značajno uništavanje svojih šuma.

Comments are closed.