OTVORENO PISMO FRANSU TIMMERMANSU: „Radujemo se klimatski neutralnoj Europi!“

Grupa od 38 europskih tvrtki i organizacija, a među kojima je i krovna europska asocijacija za bioenergiju – Bioenergy Europe, uputila je otvoreno pismo potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu.

Pozdravljamo obećanje Komisije da će se pozabaviti klimatskom krizom i na taj način oblikovati budućnost europskog gospodarstva i društva te biti primjer ostatku svijeta – poručili su u pismu, ali i istaknuli kako bi se novi klimatski zakon, koji je u pripremi, trebao usmjeriti prema najbržem i najisplativijem načinu za smanjenje emisija: primjeni Energy Efficiency First načela, što je preduvjet za stopostotnu opskrbu energijom iz OIE.

To će ojačati europsko gospodarstvo stvaranjem novih prilika i radnih mjesta te smanjiti našu ovisnost o uvozu energije – navodi se u pismu zajedno s tri preporuke. Prva je prihvaćanje Energy Efficiency First načela kao općeg načela upravljanja. Druga preporuka je uključivanje cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova od najmanje 55% do 2030. godine. I zadnja, treća preporuka je usklađivanje politike s povećanim i obveznim ciljevima energetske učinkovitosti, OIE i emisija ugljika. – Radujemo se što ćemo surađivati s vama kako bi Europa postala prvi klimatski neutralan kontinent – zaključili su potpisnici pisma.

Comments are closed.