ODRŽAN 12. KONGRES PILANARA JIE: Hrvatske šume objavile novi cjenik drvnih sortimenata

U vinkovačkom hotelu Slavonija održan je 12. po redu Kongres pilanara JIE, a okupio je više od 120 sudionika iz cijele Hrvatske, ali i regije. Skup se kroz godine afirmirao kao središnje okupljanje predstavnika pilanske industrije i šumarstva, vodećih proizvođača pilanskih tehnologija, kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave, sindikata i medija. Svi oni su kroz tri tematska bloka dobili uvid u aktualne trendove, raspravili o prilikama i izazovima u sektoru te razmijenili najbolja iskustva i prakse. Glavni partner skupa bila je švedsko-hrvatska grupacija Bjelin.

„Živimo u izazovnim vremenima, ali ona trebaju biti prilika za rast i razvoj. Upravo je ovaj kongres odlična prilika za raspravu o prilikama koje su pred nama“, kazala je Silvija Zec, predsjednica HKIŠDT-a te nadodala kako je vrlo važno da se sirovina koja nastaje kod nas, kod nas i prerađuje te da Hrvatska „ne može konkurirati u količinama, ali može kvalitetom“.

„Značaj ovog sektora za nacionalno gospodarstvo je iznimno velik, i to kroz zaposlenost, proizvodnju te izvozne rezultate. Ministarstvo stoji uz sektor kroz financijsku pomoć, ali i institucionalnu podršku, odnosno kreiranje politika i strategija. Trenutno je u tijeku izrada Nacionalnog plana razvoja sektora do 2030. godine, a naglasak se stavlja na zelenu i digitalnu tranziciju, kao i potrbe realnog sektora. Nadamo se kako neće biti mrtvo slovo na papiru, već će doprinijeti razvoju sektora“, kazao je Zlatko Benković ispred Ministarstva poljoprivrede.

„2020. je bila iznimno turbulentna godina. Kako bismo osigurali opstanak sektora, prolongirali smo valutu plaćanja sa 60 na 100 dana. Uspjeli smo očuvati sektor, a zahvaljujući vama koji ste uredno plaćali obveze, nismo se morali zaduživati“, kazao je Ante Sabljić, član Uprave Hrvatskih šuma i dodao kako je danas situacija vrlo dobra. Također, istaknuo je i važnost održivog gospodarenja šumama. „Naša misija je održivo gospodarenje šuma. Na području kojim gospodarimo sječemo 80 posto prirasta i nikad nećemo sječi više od toga. Imamo izuzetnu bioraznilokost i to je ono što moramo sačuvati“, rekao je Sabljić i osvrnuo se na važnost veće finalizacije. „Želimo od vas veću dodanu vrijednost na masi koju vam isporučujemo. Od 550.000 kubika hrasta lužnjaka, samo 80.000 ide u namještaj, a to je izuzetno malo.“ Na kraju je najavio i kako će tijekom dana na internet strancima Hrvatskih šuma biti objavljen novi cjenik drvnih sortimenta. Cijena kubnog metra hrasta lužnjaka povećava se za 19%, kitnjaka za 16%, jele/smreke za 13,5%, jasena 9%, bukve 6%, a ogrjevnog drva za 4%.

„HGK je izradila analizu izvoznih mogućnosti sektora, a rezultati su od velike važnosti za branšu i vrlo su pozitivni. Također, izadili smo i Katalog domaćih proizvoda, a zadnji primjer je vezan uz obnovu od potresa“, rekla je Vinka Ivanković, predsjednica HGK – Županijske komore Vukovar.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da se Kongres održava u Vinkovcima te nadodao kako smatra da je upravo ovaj sektor prilika za spas Slavonije. „Mi svoj razvoj moramo usmjeriti kroz šumarstvo i drvnu industriju jer imamo ogroman potencijal, u tome smo dobri i znamo što radimo“, kazao je i dodao kako neslužbeni rezultati popisa stanovništva pokazuju stravične rezultate o padu broja stanovnika. „Mi smo izgubili grad veličine Vinkovaca. Nama je 5 do 12. Nešto moramo drastično mijenjati, a ovom sektoru je naša šansa“, kazao je Dekanić i naglasio važnost većeg stupnja finalizacije proizvoda. „Kada svi budemo puno finalizirali, neće nam trebati toliko sirovine kao sada. Jako puno robe se izvozi bez ikakve finalne obrade i to ne smijemo dopustiti“, zaključio je.

U raspravi su sudjelovali i brojni predstavnici industrije, među kojima su bili i Zdravko Jelčić iz Spin Valisa i Josip Faletar iz tvrtke Strizivojna Hrast d.o.o.. Faletar se složio kako drvni sektor u Slavoniji ima veliki potencijal. „Ja sam optimističan i smatram kako drvni sektor ima veliki potencijal, pogotovo u Slavoniji i nadam se da ćemo u budućnosti imati puno više zaposlenih. Također, važno je da maksimalno iskoristimo prilike koje nam pruža EU kroz zelenu i digitalnu tranziciju i tehnološki se opremimo. Moramo biti ambiciozni, naša prednost su sirovina i ljudi koji znaju raditi“, kazao je.

Dodajmo još i kako je jutros prije početka Kongresa održana i studijska posjeta tvrtki Bjelin Otok koja je dio grupacije Bjelin, jednog od najvećih svjetskih proizvođača podova. Svi zainteresirani dobili su priliku vidjeti proizvodne procese u samo srcu spačvanskog bazena, koji je poznat i kao najveća šuma iznimno cijenjenog hrasta lužnjaka u Europi.

Comments are closed.