POČINJE NAJPOZNATIJII DOMAĆI SALON NAMJEŠTAJA: Zagrebački velesajam Ambientom otvara sezonu sajmova uživo

KBE Bioenergie

AMBIENTA, 48. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije održat će se od 21. do 24. listopada na Zagrebačkom Velesajmu. Salonom AMBIENTA Zagrebački velesajam d.o.o. nakon 18 mjeseci zabrane rada pokreće sajamsku poslovnu aktivnost planiranu do lipnja iduće godine.

„Zahvaljujući iznimnoj potpori Grada Zagreba te uz partnera Hrvatske šume, Ambienta i ove godine predstavlja tematski kvalitativan i sadržajan izlagački program potvrđujući status nacionalnog središnjeg poslovnog događaja drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje“, istaknuli su organizatori.

Ovogodišnja AMBIENTA prezentira se sa sljedećim tematskim cjelinama:

  • NAMJEŠTAJ i UNUTARNJE UREĐENJE te INDUSTRIJSKI PROGRAM
  • DESIGN ZONA
  • ART FAIR ZAGREB
  • HORECA

U paviljonu 5 na 6.500 kvadrata izložbenog prostora svoje proizvode i usluge prezentirat će 125 izlagača iz 9 zemalja.

Sa sadržajnim fokusom na unutarnjem uređenju, dizajnu i pratećoj industriji, Salon je odlično mjesto za inspiraciju u uređenju doma kao i za redizajn postojećih prostora. Povrh svega posebna cjelina – Design Zona predstavlja dizajnerske novitete u izradi namještaja, dok prateća izložba umjetnina –  Art Fair Zagreb donosi umjetničku nadgradnju djelima slikara, kipara i fotografa. U sklopu Salona posebno je zastupljen i segment industrijskog programa opreme Horeca.

Predstavit će se izlagači s raznim vrstama namještaja za stanovanje, proizvodima i opremom za unutarnje i vanjsko uređenje, repromaterijalima te izlagači iz HORECA sektora.

„Izdvajamo kolektivni nastup tvrtki članica Drvnog klastera Hercegovine, hrvatskih proizvođača namještaja – Tapetarija Franjić, Kauch, Interijeri Sabljo, proizvođači vrata i prozora Lokve te tvrtke Tepih centar i Möbel Land. Nakon 10 godina na Ambientu se vraća i ELGRAD, vodeći regionalni distributer pločastih materijala, pripadajućih okova i pribora za izradu namještaja po mjeri koji će svoju vlastitu ponudu upotpuniti i proizvodima tvrtki: Gemma B&D, Egger GmbH, Laminam S.p.a. i ostalim svojim partnerima. Na HORECA sektoru izdvajamo nastupe tvrtki Gastro stil, Ag Vebo (Slovenija), Termoklima Ivančić i Monte caffe“, kazali su organizatori.

DESIGN ZONA

Ovogodišnja Design Zona, tematska cjelina na Ambienti, pod vodstvom dizajn direktorice Ade Kezić, okuplja dvadesetak izlagača koji će prikazati najnovije serije proizvoda od kojih je dio nagrađen prestižnim svjetskim nagradama za dizajn, poput Red Dot-a, IF Design Award-a, Interior Inovation Award-a i A’Design Award. Neki od izlagača najavili su premijerno predstavljanje recentnih inovativnih rješenja hrvatskoj javnosti.

Design Zona prikazat će visokokvalitetne proizvode, dostupne i na hrvatskom tržištu, koji objedinjuju sve potrebe suvremenog čovjeka, a s ciljem stvaranja ugodnog prostora za život i rad bez obzira radi li se o interijerima, eksterijerima ili pojedinim produktima. Korisnicima će oplemeniti životni prostor s naglaskom na funkcionalnost i estetiku te uporabu prirodnih, ekoloških ili recikliranih materijala.

Od većih i svjetski renomiranih hrvatskih proizvođača dizajnerskog namještaja novitete će izložiti tvrtka Era (linija proizvoda čiji dizajn potpisuje Mirko Miličić), Bluetag, Hrastico i Arboline te bosanskohercegovački višestruko nagrađivani proizvođač MS&WOOD s kolekcijama Elle i Primum. Regeneracija za posjetitelje priprema kolekciju tepiha koji su svojevrsna umjetnička djela/instalacije.

Od tvrtki-dizajnerskih studija predstavit će se već tradicionalno Tabushi by Lilipop, A1 FORMAT, Lignor i Damjan Mach, a od novijih, koji se po prvi puta predstavljaju su MG kreativni studio, Modulosdesk, Atmosfera (arhitektonski studio), CAIM i Jadranka Soviček Krpan (produkt dizajnerica). Tradicionalno će se predstaviti i mladi, još neafirmirani dizajneri.

ART FAIR ZAGREB

U sklopu Ambiente održat će se i treći po redu međunarodni umjetnički sajam ART FAIR ZAGREB pod vodstvom art direktora Ante Potočnjaka. Svoja umjetnička djela predstavit će slikari, kipari i fotografi. Osmišljen je i umjetnički program pod nazivom Ex Tempore Zona.

Atrakcija ovogodišnjeg ART FAIR ZAGREB je Izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“ koja je prvi puta postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a nakon toga je gostovala u mnogim gradovima diljem Hrvatske. Na Izložbi će se moći vidjeti 30-tak krivotvorenih radova renomiranih hrvatskih, ali i stranih autora.

Radi se o krivotvorinama radova poznatih umjetnika poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj pa čak i Salvadora Dalija, Amedea Modigliana, Pierra Augusta Renoira te Pabla Picassa.

ART FAIR ZAGREB događaj je koji ima intenciju okupiti veliki broj posjetitelja, ljubitelja umjetnosti, trgovce umjetninama, međunarodne i domaće te postati središnje mjesto susreta, upoznavanja i prezentiranja djela suvremene i moderne likovne umjetnosti i antikviteta široj publici kao i proširiti tržište umjetnina.

Jesenska aukcija umjetnina aukcijske kuće Kontura

Na Jesenskoj aukciji umjetnina bit će ponuđene 84 umjetnine hrvatskih likovnih umjetnika u rasponu od djela klasika hrvatske moderne – „Bakačeve kule“ iz 1905., autora Mencija Clementa Crnčića, zatim muzejskog „Portreta gđe Denzler“  iz 1932. godine, autora Vladimira Becića, pejzaža i mrtvih priroda Mihovila Krušlina i Jerolima Mišea pa do radova klasika druge polovice 20. stoljeća – Ede Murtića, Vjenceslava Richtera, Ive Kaline, Ferdinanda Kulmera, Miroslava Šuteja , Borisa Bućana, Nikole Reisera, Vasilija Josipa Jordana, Josipa Vanište,  Vaska Lipovca i Matka Trebotića.

Umjetnici srednje generacije poput Borisa Demura, Marijana Molnara, Tihomira Lončara i mlađi – Koraljka Kovač, Gordana Bakić, Danko Friščić, Zdravko Pal zastupljeni su s jednim do dva djela.

Predaukcijska izložba moći će se razgledati u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma od 21. do 23. listopada. Aukcija umjetnina na rasporedu je u subotu, 23. listopada s početkom u 12,00 sati.

DOGAĐANJA

Od zanimljivosti organizatori izdvajaju MIKS, međunarodnu izložbu keramike i stakla; Izložbu radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb te Izložbu radova učenika i profesora Škole mode i dizajna.

 

OPĆE INFORMACIJE

SVEČANO OTVORENJE

Svečano otvorenje održat će se 21. listopada 2021. u 11,00 sati u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma. Sajam će otvoriti mr. sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske.

MJESTO ODRŽAVANJA

Paviljon 5 i otvoreni prostor uz paviljon

ZEMLJE SUDIONICE: Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Libanon, Njemačka, Poljska, Slovenija, Turska

RADNO VRIJEME AMBIENTA:    10,00 do 19,00 sati

PRESS CENTAR

Nalazi se u paviljonu 5 i na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajma. Telefon: 01/6503 524, mail zv.press@zv.hr

ULAZ NA SAJAM JE SLOBODAN uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Djeca do 12 godina starosti ulaze bez ograničenja. Osigurane su sve potrebne zaštitne mjere prema uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Više informacija potražite na www.zv.hr i društvenim mrežama Zagrebačkog velesajma.

Comments are closed.