OPTIMISTIČNE PORUKE S KONFERENCIJE WOOD4BAUHAUS: „Pretvorimo naše gradove u urbane šume!“

Kohlbach / KBE Bioenergie

Prošlog je tjedna održana virtualna konferencija „Wood4Bauhaus“, a jedna od tema bila je kako drvni sektor može i treba sudjelovati u Novom europskom Bauhausu. Profesor Hans-Joachim Schellnhuber iz potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime u Njemačkoj iznio je snažnu poruku o klimatskim promjenama te naglasio važnost upotrebe drva u izgrađenom okolišu.

“Drvo možemo pretvoriti u građevinski materijal u izgrađenom okruženju, reciklirati većinu drva […] kada biste odmah ponovo zasadili drveće koje ste oduzeli, pa čak i povećali površinu šume, tada ćete dobiti ono što ja zovem “Šumarsko-građevinska pumpa”, rekao je. Inače, profesor Schellnhuber prepoznat je kao organizator ove inicijative predsjednice Komisije za Novi europski Bauhaus.

„Predsjednica Europske komisije postala je veliki ljubitelj gradnje drvom  i oduševljena je što svakodnevno raste razgovor o Novom europskom Bauhausu. To je projekt nade, projekt oporavka. Unutar nje obnova može biti jednako vrijedna i lijepa kao i nova gradnja. Imajući ovo na umu, pretvorimo naše gradove u urbane šume”, nadovezala se Ruth Reichstein ispred Europske komisije.

Comments are closed.